CEP Sortida Social en BTT Via Verda de la Terra Alta 29-30.06.02

SORTIDA SOCIAL EN BTT VIA VERDA DE LA TERRA ALTA tornar al calendari
29-30 de juny de 2002
Sortida a la Terra Alta

 

- Responsables

 

- Carme Sumell, Cèlia Raventós, Mallo i David Mateu.


 

- Recorregut

- Una passeig per viaductes i túnels seguint el curs del riu de la canaleta.

 

Fins l’any 1973 la Via ferroviària de la Val de Zafán unia La Puebla de Híjar i Tortosa, passant per Horta de Sant Joan. El progressiu desús de la línia, juntament amb l’enfonsament d’un dels túnels va portar al seu tancament. Avui se’ns ofereix com una alternativa diferent per a recórrer els espectaculars paisatges al voltant dels Ports de Beseit i de les serres de Pàndols i Cavalls.

DESCRIPCIÓ DEL RECORREGUT

Dissabte:

Benifallet- El Pinell de Brai – Santuari de la Fontcalda- Prat de Comte - Bot – Horta de Sant Joan – Arnes- Horta de Sant Joan

Sortida de Benifallet. Per carretera creuem el pont sobre l’Ebre i continuem fins trobar a mà dreta el camí que segueix el Canaleta.

Aquí començarem el camí de l’antiga via del tren. En aquest primer tram es tracta d’un camí bo, aplanat, a punt per a ser asfaltat.

El camí puja suaument i aviat trobem el primer túnel. Compte! Cal encendre els frontals!!

El camí continua planejant fins El Pinell de Brai. Passarem per l’antiga estació. El Poble queda a uns 6 Km. El Pinell de Brai compta, entre d’altres atractius, amb "La Catedral del Vi", un gran Celler Cooperatiu d’estil modernista obra de l’arquitecte Cèsar Martinell.

Aquí comença el tram asfaltat de la Via Verda. Els túnels de més longitud entre Pinell de Brai i Horta de Sant Joan estan equipats amb un sistema d’il·luminació. Malauradament, no els trobem en funcionament com a resultat d’actes vandàlics.

Arribem a la Fontcalda. Aquí farem una parada per gaudir d’una estona refrescant al riu Canaleta, que ens acompanya durant la ruta. Podem prendre un bany, i si és obert, visitar el Santuari de la Mare de Déu de la Fontcalda. El santuari actual es va començar a edificar l'any 1753. És d'estil neoclàssic, d'una sola nau amb volta de canó i petit creuer de cúpula vuitavada. El paisatge és carcaterístic i singular, configurat per la roca calcària i el riu.  La font d'aigua mineromedicinal, que brolla a uns 25 graus, es coneix popularment amb el nom dels Xorros. 

Després, refent la rampa que ens ha portat al Balneari de la Fontcalda, tornem a la Via Verda. Recorrem uns 700 m. Per arribar a l’antiga estació de Prat de Comte. El poble, que queda allunyat de l’estació, té uns 200 habitants, i com a la resta dels pobles de la Terra Alta, tot indica que es poblà en temps dels templers. És segur que al segle XIV pertanyia als hospitalers i estava integrat a la comanda d'Horta.  Prat de Comte ha estat escenari de diversos enfrontaments bèl·lics al llarg de la seva història (Guerra dels Segadors, Guerres Carlines i finalment la Guerra Civil, durant la qual el poble va haver de ser evacuat davant l'escomesa de les tropes franquistes). 

Continuem el camí de la via uns cinc km i arribem a l’estació de Bot. El poble queda molt a prop, i té una població d’uns 850 hab. L’ocupació del lloc va iniciar-se en el temps dels ibers. És un poble eminentment agrícola, on la vinya és el cultiu més important i els seus vins s'inclouen a la Denominació d'Origen Terra Alta. L'oli i les ametlles tenen també importància, i els arbres fruiters estan prenent força embranzida. 

El recorregut fins l’estació d’Horta de Sant Joan (uns 9 km.) travessa diversos túnels i ponts, i en el tram final ens ofereix una panoràmica d’Horta de Sant Joan i les Roques d’en Benet. La vila està situada dalt d’un turonet a 543 m. d’altitud i té una població aproximada de 1500 hab. Horta va esdevenir universal arran de les dues estades de Picasso en aquesta població; la primera l'any 1898, i la segona el 1909. El pintor es va inspirar en els carrers, els paisatges i la gent del poble per crear les obres iniciadores del cubisme. L'antic Hospital acull en l'actualitat el Centre Picasso. Aquest museu mostra la reproducció de les obres del pintor realitzades durant les dues estades que féu a Horta. 

Travessem la carretera que ens portaria a Horta de St.Joan i continuem la via verda fins al seu final: Estació d’Arnes-Lledó. D’aquí agafem un camí que ens porta a la carretera d’Arnes. A Arnes podem admirar l’edifici renaixentista de la Casa de la Vila. Després, agafem un bonic camí que, resseguint els Ports, ens durà a Horta.

Diumenge:

Horta de Sant Joan –Ermita de Sant Salvador - Bot- Prat de Comte – El Pinell de Brai -Benifallet

Farem el primer tram del recorregut, fins a Bot, per un camí que segueix de prop del riu Canaleta. Sortim de la Casa de Colònies i agafem el camí que porta a l’Ermita de Sant Salvador. Hi pugem per una pista en bon estat. Deixem les bicicletes, i agafem un corriol que porta al Castell d’Horta, situat al cim de la Muntanya de Santa Bàrbara. Des d’aquí admirem una excel.lent panoràmica dels Ports i la Terra Alta. Tornem al camí. A uns 5 km trobem Les Olles. Aquí també podem prendre el sol i remullar-nos en aquestes cavitats excavades pel riu.

Després reprendrem el camí que ens durà a l’estació de Bot. Aquí tornarem a agafar la Via Verda fins a Benifallet. Punt d’arribada.

  - Dificultat

  - Baixa

 

- Que cal portar

 

- Frontal (lot amb pila de recanvi), llençols o funda per dormir, esmorzar i dinar del dissabte, ganyips i fruita, protecció solar, casc, equip habitual per ciclar, tovallola i banyador. Trobarem aigua durant el recorregut.

 


 

- Desplaçament

 

- Amb vehicles particulars. El divendres abans, al Centre, s'organitzaran els cotxes.

 

 

- Hora i lloc de sortida des de Vilafranca

 

- A les 8 del matí, de davant del local del CEP.

 

- Com Arribar-hi

 

- Vilafranca-L'Hospitalet de l'Infant (autopista). Sortida de l'A7 en direcció Mora d'Ebre. 6 Km després de Tivissa trobem una cruïlla. Prenem la carretera de l'esquerra, direcció Tortosa. A 19 Km trobem el poble de Benifallet. Punt de sortida.

 

- Preu - Socis 25€  No socis: 28€ . Inclou: allotjament, sopar, esmorzar i dinar (entrepà) per la tornada.
- Inscripcions - Places limitades. Data límit: dimecres 26 de juny del 2002.

 

 

 

  veure "Normes de les sortides amb BTT"

 

  tornar al calendari