28é Pessebre de Muntanya Roca de la Pena 15.desembre.2002

28é PESSEBRE DE MUNTANYA tornar al calendari
15.desembre.2002
Roca de la Pena 1.921 metres

 

- Responsables

 

-


 

- Recorregut

 

- Desnivell; 950m

Iniciem el nostre recorregut al poble d'Alinyà, des d'on pujarem al veïnat de Llobera seguint el camí del Bosquet.

6 min. Un cop a Llobera creuem la carretera de l'Alzina i continuem pujant fins a cal Pauqueta, l'última casa del nucli, per sobre de la qual iniciem el camí de la Costa Xoriguera, també anomenat camí de la Llacuna del Vilana, que serpenteja guanyant alçada ràpidament. Durant tot el camí anem trobant marques de color vermell.

26 min. Arribem a una pista planera que creua el corriol i la seguim cap a l'esquerra, deixant el corriol amb marques vermelles que continua pujant. A la nostra esquerra hi tenim la Llacuna del Vilana.

28 min. Ens incorporem a la pista que ve de la Vall del Mig i la seguim cap a la dreta, de pujada.

36 min. La pista es bifurca i girem cap a l'esquerra, en direcció a Cal Galtanegra.

41 min. Arribem a Cal Galtanegra, antiga masia actualment abandonada. Esmorzarem a l'era.

Marxem per una pista que s'enlaira suaument per davant de la casa.

49 min. El camí, que puja entre feixes, es bifurca en dos que continuen planers. Seguim pel de l'esquerra, que en un parell de minuts ens portarà fins a la feixa més enlairada, al final de la qual iniciem la pujada per un corriol anomenat Camí dels Castellans.

1 h 1 min. Arribem a unes feixes on el corriol es perd una mica, ja que hi han crescut alguns arbres enmig del camí. Continuem uns metres per les feixes i tornem a incorporar-nos al corriol que comneça a pujar de valent.

1 h 15 min. Arribem a un collet en el qual hi veiem, a l'esquerra, una espluga que s'utilitza com a corral i a la dreta del corriol, just al peu de la cinglera, un forat dels trumfos. A partir d'aquest indret deixem el Camí dels Castellans, que continua planer i fem una ampla diagonal guanyant alçada per pendents d'herba fins a la Font d'Urdiet.

1 h 55 min. Arribem a la Font d'Urdiet, que omple d'aigua una filera de cons de fusta arrenglerats l'un darrere l'altre. És un indret privilegiat on els prats d'herba dominen un ampli espai obert, en el qual la vacada hi passa l'estiu. Actualment s'han anat substituint els cons de fusta per banyeres, però continua guardant un encant especial. Marxem de la font en direcció oposada al torrent, guanyant alçada entre prats d'herba.

2 h 5 min. Just abans d'entrar al bosc, trobem una petita barraca per sobre de la qual ens incorporem a un corriol, seguint-lo cap a la dreta.

2 h 8 min. En una bifurcació deixem el camí planer i seguim pel de l'esquerre que en poca estona ens farà arribar a la carena.

2 h 16 min. Arribem a la carena i la seguim cap a l'esquerra.

2 h 25 min. Cim del Roc de la Pena, de 1921m.

Marxem del cim desfent la carena per on hem pujat.

2 h 31 min. Girem a la dreta i deixem la carena tot desfent el corriol que hem fet servir per pujar-hi. Al final de la baixada forta abandonem el corriol i girem cap a l'esquerra per anar a buscar els prats en direcció a la cinglera.

2 h 50 min. Arribem a la cinglera, que es despenja espectacularment sota els nostres peus per oferir-nos una magnífica vista de tota la Vall d'Alinyà. Marxem de la cinglera, pel dret, perdent alçada en direcció a l'Alzina.

3 h 1 min. Enllacem amb un corriol planer i el seguim cap a l'esquerra. Un minut més tard el corriol, que va entre boixos, es bifurca per sortejar un forat dels trumfos. Seguim el de la dreta, que és una mica més net i continuem baixant en la direcció on està orientada l'entrada.

3 h 6 min. En passar entre boixos i tartera el camí es perd una mica, cosa que fa la baixada massa accidentada. Per aquest motiu seguim baixant pel dret en direcció a l'Alzina. Dos minuts més tard enllacem amb un corriol anomenat Camí del Galtanegra, el qual seguim cap a l'esquerra.

3 h 11 min. Arribem a una feixa i la creuem totalment pel marge esquerra, el que està més proper a la cinglera. Quan s'acaba la feixa, passant per sota un pi, iniciem la baixada pel Camí de les Mosqueres.

3 h 17 min. Després d'una baixada herbada, pel mig d'una altra feixa, arribem a sota un pi i girem a l'esquerra seguint el corriol que va planer uns metres per tornar a baixar posteriorment. Un minut després el camí gira bruscament a l'esquerra i, després de passar per un petit coll, serpenteja pel costat d'unes impressionants llenques de pedra de color vermellós. Després de les llenques el camí segueix per la dreta del llom, entre la carena de boixos i el turó pelat.

3 h 26 min. Després d'un rocallís deixem el corriol que continua recte i girem bruscament a l'esquerra per anar a buscar els camps de Terrers, passant pel dret.

3 h 32 min. Arribem a Terrers, passem per davant del Corral del Manyo i seguim pel camí cap a l'esquerra per baixar fins a l'última feixa. La creuem tota i anem en direcció a la Peneta, uns contraforts de pedra que es despengen del Roc de la Pena i cauen fins a la Rasa de Vall-llonga. Per sobre d'aquest contrafort seguirem el Camí del Cacau, marcat amb senyals vermells.

3 h 57 min. Arribem a l'Aiguaneix, on hi veurem una petita balma sota la qual hi neix, directament al terra, una surgència d'aigua. Seguint el curs de l'aigua anem a buscar una feixa, a partir de la qual continuarem pel camí de l'Aiguaneix en direcció al poble.

4 h 17 min. En arribar al Pont del Vilana enllacem amb la carretera i la seguim cap a l'esquerra. Un cop passat el cementiri, deixem la carretera i girem a la dreta baixant al poble pel Camí del Noguer Tallat.

4 h 25 min. Deixem a la dreta del camí la Font de la Rata, creuem la Rasa de Vall-llonga i arribem a Alinyà.

 

- Comentari

 

- El Roc de la Pena, amb els seus 1921m, esdevé un mirador excel·lent de la Reserva de la Muntanya d'Alinyà, de la qual en forma part. Aquesta reserva, situada entre Organyà i Sant Llorenç de Morunys és amb 5350 ha, la finca privada més gran de Catalunya i des del juliol de 1999 pertany a la Fundació Territori i Paisatge de Caixa Catalunya, també propietària del conegut Congost de Mont-Rebei.

 

L'itinerari que proposem comença al petit poble d'Alinyà, a l'Alt Urgell, i ens ajudarà a conèixer una zona del prepirineu català, que malgrat amagar racons d'indubtable bellesa, s'ha mantingut en l'oblit del món escursionista. Passarem per indrets ferèstecs en els quals la natura s'hi mostra en estat pur i gaudirem de prats enlairats a 1800m, dels quals se'n desplomen espectaculars cingleres.

També tindrem l'oportunitat d'observar diferents forats dels trumfos, unes construccions mig excavades al terra i fetes amb paret seca, que s'utilitzaven per emmagatzemar-hi patates. Cal destacar la importància d'aquestes construccions que només es troben a la Vall d'Alinyà, tot i que se'n coneixen variants en alguna vall pirinenca com la Vall de Cardós, on les posen dins un pou excavat al terra i sense revestir-ne les parets

 

- Que cal portar

 

- Esmorzar. Bon calçat doncs passarem per zones amb molta pedra. Obligatori portar bastons i grampons.

 


 

- Desplaçament

 

- Amb autocar.

 

- Hora i lloc de sortida des de Vilafranca

 

- A les 6 del matí des de l'estació d'autobusos.

 

- Preu

 

- socis: ,- €.    - no socis: ,- €. 

 

 

 

  tornar al calendari