Travessa de tardor.  Reserva natural de Mantet (Vallespir). 11-12.octubre.2003

3a TRAVESSA DE TARDOR tornar al calendari
11-12. octubre. 2003
Reserva natural de Mantet (Vallespir)

 

- Responsables

 

- Fèlix Masachs


 

- Introducció

 

-   MANTET.- El poble de Mantet es troba a 1555 m. d’altitud, a la banda més septentrional del terme, enlairat en un coster que domina per la dreta la vall del riu de Mentet formant un agrupament de cases –rústegues i ara residències secundàries en la major part- presidides per l’església parroquial de Sant Vicenç, petit edifici romànic de nau única, l’absis del qual sembla haver estat reconstruït al principi del segle XIII.

-  El primer dia dissabte caminarem 3hores i pujarem 352 m. i en baixem 852 m.

El segon dia, diumenge, caminarem 6 hores, pujarem 1142 m. i en baixarem 742 m.

 - Itinerari - ITINERARI DISSABTE, PRIMER DIA.

Comencem l’excursió a l’estació d’esquí de Vallter a 2060 m. d’altitud, agafem el camí que va la Portella de Mantet que té el seu inici al darrera del restaurant-refugi de l’estació d’esquí. El camí puja en forta pendent, deixant ben aviat a la dreta el camí que va a la Portella de Morenç. Continuem pujant per la vora del torrent.

Portella de Mantet a 2412 m. Coll ampla i suau obert entre el pic de la Dona a l’esquerra i els rasos de Morenç a la dreta. El camí ara baixa en fort pendent en terreny sorrenc. Més endavant el camí perd inclinació en uns prats.

1 h. 20m. Travessem el riu de l’Alemany a 2125 m. una mica més avall on neix. El camí ben marcat amb fites i senyals de color vermell va baixant per dins el bosc.

1h 50m. Deixem a l’esquerra la font de les Soques que brolla a l’extrem del prat a darrera d’uns rocs, abans a la dreta haurem deixat l’antic refugi de l’Alemany, construït pels alemanys durant la segona guerra mundial com a control fronterer

2h 10m. Refugi de l’Alemany situat a 1968 m. a l’esquerra el camí, entre pins i ha una font al costat. Aviat arribem al GR-10 que seguirem fins a Mantet.

2h. 20m. Orri de la Jaça Grossa, barraca de pedra en bon estat. Continuem baixant en la mateixa direcció travessant uns rierols i la baixada es fa més sobtada.

2h 50m. Porta metàl·lica i pont que travessem a 1500 m.

3h. Arribem al poble de Mantet.

ITINERARI DIUMENGE, SEGON DIA.

Sortim de Mantet pel mateix camí que hem fet el dia abans fins a la cruïlla delGR-10 que ara seguim a la dreta deixant per tant a l’esquerra, la pujada a la Portella de Mantet.

1h. 25m. Anem cap a la dreta seguint el GR-10 que s’enfila tot fent llaçades.

2h. 35m. Collet de la serra de Garet a 2340 m. Continuem pel GR-10 que ara planeja.

2h. 55 m. Coll del Pal. Ample i suau a 2294 m. Deixem el GR-10 i continuem pel llom de la carena de la serra Gallinera, pujant.

3 h. 30 m. Pic septentrional de la serra Gallinera a 2547 m. Continuem pujant.

3 h. 55 m. Pic superior de la serra Gallinera a 2563 m. El pendent es suavitza per assolir el pic de la Dona.

4 h.35 m. Pic de la Dona a 2702 m. Pic fronterer amb molt bona vista de tot el cercle d’Ulldater, amb el Pic de Bastiments, Gra de Fagol, etc.

Emprenem la baixada cap a la Portella de Mantet i l’estació d’esquí de Vallter pel camí que ja coneixem de pujada.

6 h. Estació de Vallter.

- FI DE L’EXCURSIÓ-- Notes - Anirem al refugi d’etapa (Gîte d’étape la Casa Nova) regentada pel Richard i l’Angelina telf. 0034 468056099. En règim de mitja pensió. NO CAL PORTAR SAC DE DORMIR.

Cal portar menjar i beguda per la caminada dels dos dies, i roba adient per l’època de tardor.


 

- Desplaçament

 

- Sortirem a les 10 del matí del dissabte, de davant del Centre, per fer el viatge en cotxes particulars passarem per Camprodón, Setcases i Vallter, on podrem dinar.

 

 

- Inici del recorregut i durada

 

- Aquesta travessa la començarem a l’estació d’esquí de Vallter per anar a fer nit al refugi situat al poblet de Mantet, a la comarca del Conflent (Catalunya Nord). El retorn el farem seguint el GR-10 pujant per la serra de la Gallinera fins el pic de la Dona (2702 m)i des d’aquest pic retornarem a l’estació d’esquí de Vallter.

  

 

 

  tornar al calendari