Sortides Vertex.  Puig Alt(Gironès). 16.febrer.2003

TRAVESSA VÈRTEX GEODÈSICS tornar al calendari
16.febrer.2003
Puig Alt,  de  484.8 m. (Gironès)

 

- Responsables

 

- Josep Arnan i Manuel Ràfols.


 

- Introducció

 

Els Angels

 

Els Àngels es, per antonomàsia, el santuari de la ciutat de Girona. Està situat a 485 metres d’alçada, en el cim anomenat Puig Alt, al sector nord del massís de les Gavarres.

 

El seu origen es perd en el temps. Es possible la presència d’alguna construcció en època pre-cristiana. La construcció del santuari es remunta al principi del segle XV. El 1710 es saquejat durant la guerra de successió i el 1809 es destruït per les tropes napoleòniques. El 1929 es envoltat per un incendi i el 1936 es cremat novament. Actualment podem veure al seu interior una àmplia col.lecció d’exvots. La panoràmica que es domina en els dies clars es realment excepcional. Es poden veure retalls de totes les comarques gironines: el massís de les Gavarres, la Costa Brava, la plana del Baix Empordà, l’Alt Empordà, la serra de Roda, les Alberes, la Garrotxa, el Pirineu, les Guilleries, el Montseny i la plana de la Selva.

 

L’itinerari que seguirem sortirà de Celrà, guanyarem alçada pujant al Castell de Sant Miquel, seguirem la carena de la serra del mateix nom fins arribar, sense perdre alçada, al camí de Girona als Àngels, seguirem fins el Santuari i finalment baixarem de nou a la plana del Ter acabant l’excursió al poble de Sant Martí Vell.

Molt important: en alguns punts, el camí que seguirem coincideix amb trams de carretera, motiu pel que cal mantenir l’atenció i la prudència.

 

- Itinerari 0,00 Des de la plaça de l’Esglèsia de Sant Feliu de Celrà, ens dirigim a la part alta del poble, al carrer Jacint Verdaguer.

0,10 En un creuament, un senyal ens indica la direcció del Castell de Sant Miquel.

0,15 Mas Serra.

0,20 Prenem una pista de portland que gira a l’esquerra. Trobem una bifurcació de tres camins. Seguim el principal.

0,30 Davant nostre veiem el castell de Sant Miquel. Deixem a la nosta dreta una casa en ruïnes. El cami segueix en forta pujada per l’interior d’un espès alzinar i més endavant trobem uns castanyers joves.

0,45 Collet de la Creu palomera

0,51 En un sobtat revolt deixem la pista principal. Seguim una pista secundària a la nostra esquerra. 3.230 Retrobem la pista principal i la travessem per seguir per un corriol. Hi ha un cartell indicador per als vehicles. També hi ha una cadena per restringir-ne el pas en determindes dates. 3.450 Deixem el corriol que seguiem i n’agafem un altre a l’esquerra que ens portarà al cim.

1,00 Cim del Puig Castellar o de Sant Miquel (390 m). Talaia sobre les terres dels voltants de Girona i Celrà. La capella es construí el 1451, aprofitant l’existència d’una construcció anterior fortificada. Els segles XVIII-XIX es construí el fortí que va ser utilitzat en els setges napoleonics de la ciutat de Girona. El mateix s. XIX s’aixecà una torre de telegrafia òptica, que avui serveix de vèrtex geodèsic.

1,03 Sortim del Castell per la zona de picnic. El camí baixa.

1,10 Collet de Figueres. S’acaba la baixada. Una altra cadena pot barrar el pas de vehicles. Pals indicadors dels Àngels i de Sant Miquel. A la dreta surt un cami que porta a la ciutat de Girona.

1,30 Deixem una pista a la dreta. Poc després s’ens ajunta una pista per l’esquerra.

1,40 A la nostra esquerra un corriol puja al cim del Puig Estela (378m). Una pista surt a la nostra dreta. Indicadors de fusta assenyalen la direcció dels Àngels. S’ens ajunta una pìsta per l’esquerra. La nostra pista es practicament una carretera sense asfaltar.

1,55 Arribem a la carretera que va de Girona a Madremanya passant pel Santuari dels Àngels. A partir d’aquí el cami alterna trams de carretera amb els corriols de senderisme. Cal extremar la precaució per evitar qualsevol ensurt, especialment amb els cotxes o els ciclistes que poden baixar a velocitats considerables. Uns 100 metres mès endavant trobem, a la dreta, les ruines de la Casa de les Figues. Agafem un corriol senyalitzat que ens indica que ens falten 4.125 m per arribar als Àngels. Drecera de la Puntillera. Retrobem la carretera, que anirem alternant amb el pas per corriols. Drecera de Can Caselles. Carretera. Revolt amb proteccions metal.liques. Veiem, a les parets ruinoses d’un mas, l’anunci en ceràmica de la xocolata Torras.

2,25 Carretera. Passarem per les dreceres de Puig de Roure i del Suruli en els punts 9.380 i 9.830 respectivament.

2,50 Font i arbres pintats.

2,55 Arribem a l‘entrada del recinte del santuari dels Àngels. Hi entrem per un corriol que deixa a la nostra dreta les antenes de la Telefònica, seguim per l’aparcament i la zona de lleure per als infants i arribem al Santuari i l’Hosteria. Puig Alt. Per gaudir de la vista en els 360º, cal rodejar tot l’edifici pel camí panoràmic que l’envolta. Sortim dels Àngels per la carretereta d’accès. Al costat d’un xiprer agafem un corriol que va a la font dels Àngels. Travessem una ampla zona d’aparcament. Uns metres més endavant un indicador ens assenyala el camí de Sant Martí Vell.

3,10 En una clariana del bosc trobem avisos de "Perill abelles". Trobem la carretera. Hem d’agafar una drecera.

3,30 Un cami surt a la nostra esquerra i més endavant un altre s’ens ajunta per la nostra dreta.

4,00 Sortim del bosc i trobem els primers camps de conreu. A la nostra dreta deixem un hort amb un pou i un diposit. Travessem la riera a gual dues vegades en cent metres.

4,20 Arribem a Sant Martí Vell. Bonic poble, molt restaurat, d’aspecte medieval.

Fi de l’excursió.

 


 

- Desplaçament

 

- amb autocar

 

- Hora i lloc de sortida des de Vilafranca

 

- a les 7 del matí, des de l'estació d'autobusos.

 

- Inici del recorregut i durada

 

- Iniciarem la sortida a La Plaça de l'Església de Sant Felio de Celrà, i el recorregut tindrà una durada de 4hores 20 minuts.

 


 

- Preu

 

- socis: 8,- €.    - no socis: 11,- €.

 

- Que inclou el preu

 

- el viatge amb autocar

 

- Període d'inscripció

 

- fins el divendres, 24 de gener de 2003


 

 

 

  tornar al calendari