Sortides Vertex.  Puig de Grialó(Noguera). 16.març.2003

TRAVESSA VÈRTEX GEODÈSICS tornar al calendari
16.març.2003
Puig de Grialó,  de 668 m. (Noguera)

 

- Responsables

 

- Josep Milà.


 

- Introducció

 

  La Noguera és una extensa comarca situada al sector septentrional de les planes de ponent. La capital comarcal és Balaguer. La Noguera és organitzada entorn els rius Segre, Noguera Pallaresa i Noguera Ribagorçana. La Noguera limita al nord amb les serres del Montsec d'Ares i Montsec de Rúbies.

  El clima hi és molt variat. La població de la Noguera ha sofert grans canvis en els darrers cent anys. Mentre que en els municipis septentrionals el despoblament ha estat generalitzat, en els meridionals, en especial aquells on s'ha establert el regadiu i són ben comunicats, la població s'ha mantingut o ha augmentat.

  L'activitat econòmica de la Noguera es basa en l'agricultura i la ramaderia. El canal d'Urgell i el canal de Sió, a l'esquerra del Segre, i el canal de Pinyana a la dreta, permeten regar extenses superfícies.

 

- Itinerari -   Comencem a caminar baixant per una pedregosa pista que comença aproximadament al km. 4,200 de la carretera que va de Ponts a Tremp. Pararem a esmorzar deseguida en un petit pla. Tal com anem baixant sentirem la remor de les aigües del Segre que salten per sobre de la resclosa on comença el canal d'Urgell. Aquesta resclosa va ser reconstruïda després de la riada d'octubre del 1907 i novament fou malmesa el 1982.

-   Veïnat de Torreblanca.

-  Passarem per un tram soterrani per arribar a la segona casa de comportes del canal. Va ser a l'any 1853 quan l'empresa Girona Clavé i Comapnyia, aconseguí la concessió del futur canal per un període de 99 anys a partir de l'acabament de l'obra, després de 9 anys de treballs les primeres aigües corregueren al llarg dels 144 kms del canal construït, des d'aquí fins les proximitats de Montoliu de Lleida. Actualment rega unes 80.000 hectàrees.

-  Parròquia de Sant Bartomeu. Al poble s'hi veu un castell construït recentment.

-  El Tossal, agregat al municipi de Pont.

-  Veïnat de la Força i Pla de la Força.

-  Gairebé 4 hores després de la sortida arribem al Puig de Grialó de 668 m. Bona vista sobre el Montsec de Rúbies, l'alta vall del Segre i les planes de l'Urgell.

-  Ruïnes de la capella de Sant Miquel d'una nau amb la volta esfondrada que conserva l'absis amb un arc triomfal, aquesta esglèsia és documentada a l'any 1053. Vora seu hi ha ruïnes del poble antic. Més enllà hi ha les restes del Castell de Grialó.

-  Dinarem al poble de Colldelrat a 495 m. que tenia 38 persones a l'any 1991.

Fi de l’excursió.

 

- Dificultat - Baixa. Recorregut; 16 km. Desnivell; 300 m. de pujada i 300 m. de baixada

 

- Desplaçament

 

- amb autocar

 

- Hora i lloc de sortida des de Vilafranca

 

- a les 7 del matí, des de l'estació d'autobusos.

 

- Inici del recorregut i durada

 

- Iniciarem la sortida al km. 4,200 de la carretera que va de Ponts a Tremp, i el recorregut tindrà una durada de 4hores 20 minuts.

 


 

- Preu

 

- socis: 7,- €.    - no socis: 10,- €.

 

- Que inclou el preu

 

- el viatge amb autocar

 

- Període d'inscripció

 

- fins el divendres, 14 de març de 2003


 

 

 

  tornar al calendari