Sortides Vertex.  Costabona 16.juny.2002

TRAVESSA VÈRTEX GEODÈSICS tornar al calendari
16.juny.2002
Costabona. 2.465 m. (Ripollès)

 

- Responsables

 

- Dolors Balaguer i Miguel Navarro


 

- Recorregut

 

El cim de Costabona es troba a la comarca del Ripollès . És un cim fronterer amb França i es troba a la Vall de Camprodon. Aquesta vall constitueix una subcomarca natural del Ripollès i n´ocupa l’extrem NE i els seus límits segueixen la carena fronterera amb França.

Les altituds més remarcables es troven a la serra del Costabona, amb el Puig de la Llosa (2.503m), les Roques Blanques (2.454 m), la roca Colom (2.502 m) i el Cim de Costabona (2.464 m), que dona nom a la serra per tractar-se del cim més característic que posa fi als pirineus alpins. Ocupat per una massa granítica, s’aixeca fins els 2.464 m, entre les valls del Ter i del Tec.

País de pastures abundants i agricultura precari, la ramaderia té un pes important al sector agrari, especialment el bestiar boví i oví. En els darrers anys però, el turisme a alterat els esquemes econòmics de la vall, convertint-se en la principal font d’ingressos, especialment a Camprodon i a Setcases, amb l’estació d’esquí de Vallter 2000.

 

- Itinerari - Inici Excursió : Setcases (1.279 m). Poble antic i pintoresc situat a l’extrem NW de la vall de camprodon, a la capçalera del riuTer i als peus dels pics de Bastiments i Costabona. Va ser declarat "Paratge pintoresc" l’any 1.972, tot i que l’exés de turisme l’ha fet canviar d’aspecte ràpidament.

- 0,00h (1.350 m) Camí carboner. Iniciem la marxa just a 1 km pasat el poble de Setcases en direcció a les pistes d’esquí de vallter. A la dreta de la carretera troben l‘inici del camí, al costat mateix de la tanca d’entrada a una finca. El camí està marcat amb marques de petit recorregut. Aquest PR mena a la cambra Fosca, sota el Circ de Concrós. Nosaltres el seguirem durant una bona estona fins a deixar-lo un cop arribem a prop del refugi forestal Jaume Farré.

- 0,02h (1.360 m) Deixem a la dreta corriol que porta a la Balma de les Donzelles.Seguirem recta amb el riu a la nostra esquerra.

- 0,12h (1.400 m) Creuem el riu per un pont. Seguim el camí ara amb el riu a la nostra dreta.

- 0,15h (1.425 m) Arrivem a un revolt molt pintoresc amb un bonic salt d’aigua conegut con "Salt d’en Batlló" . Seguim el gir del camí pendent amunt tot apartant-nos una mica del curs del riu.

- 0,20h (1.490 m) Tormen a apropar-nos al riu, el creuem i continuem fent camí amb el riu a la nostra esquerra.

- 0,25h (1.510 m) Salt d’aigua. Ens apartem definitivament del riu i anem guanyant alçada tot endinsant-nos cap el bosc.

- 0,55h (1.725 m) Arribem a la pista forestal Espinavell-Molló. La seguim uns 200m cap a la nostra esquerra. Trobarem cartell indicador de "Coll de pal" que ens adreça cap a un camí que surt a la nostra dreta, muntanya amunt, marcat amb marques blanques i grogues. El seguim.

- 1,10h (1.775 m) Collada de la Balmeta. Anem fent desnivell tot endinsant-nos al bosc sense deixar de seguir els senyals del PR

- 1,20h (1.850 m) Arribem a unes pastures. Deixem el bosc enrera. Creuem les pastures tot desplaçant-nos lleugerament cap a la nostra dreta. Tormen a endinsar-nos al bosc.

- 1,30h (1.980 m) Pista forestal que mena cap a la cambra Fosca. Nosaltres la creuem i a partir d’aquest punt deixem les marques de PR que ens han acompanyat fins aquest punt del recorregut. Travessem la pista i agafem direcció cap a la Collada de Dalt de la Balmeta, tot deixant a la nostra dreta el refugi forestal Jaume Farré. Anem guanyant desnivell tot caminant molt a prop del bosc, però sense endinsar-nos-hi.

- 1,45h (2.150 m) Pal indicador. D’aquest punt surt corriol que porta al refugi de Costabona que no seguim. Nosaltres continuem muntanya amunt tot caminant paral.lels al bosc en direcció al Coll de Pal. Passarem entre arbres on el camí està fitat i en forta pujada.

- 2,25h (2.250 m) Deixem enrere els arbres i trobem corriol que ens portarà al Coll de Pal.

- 2,40h (2.374 m) Coll de Pal. En aquest punt iniciem pujada cap al pic de Costabona.

- 3,00h (2.464 m) Pic de Costabona.

- 3,15h (2.374 m) Desfem el camí de pujada al Pic de Costabona i tornem al Coll de Pal. Desde el coll surten diferents camins, nosaltres carenajarem en direcció N-O fins al cim de Roca Colom.

- 3,45h (2.502 m) Pic de Roca Colom. Podem veure el pic de Costabona que és d’on venim. Baixem del cim per pendent pedragrosa en direcció a la Portella de Concrós.

- 4,00h (2.390 m) Portella de Concrós. Seguim corriol marcat amb senyals grogues i algunes fites sense apartar-nos molt de la carena i sense perdre alçada (2.400 m). Camimen per pastures d’alta muntanya, Pla de la Coma Ermada, on és molt fàcil veure-hi cavalls pasturant. Seguim caminant pel Pla de la Coma Ermada en direcció a la Portella de Morens.

- 4,40h (2.381 m) Portella de Morens. Trobem pal indicador. Seguim recta i deixem enrera les senyals grogues, sols trobem algunes fites, tot i que el camí està força ben traçat.

- 4,45h (2.350 m) Restes de pal metàl.lic. Està trencat i no es llegeix que indica. Intuim que marca direcció a Roca Colom, que és d’on venim. En aquest punt ja podem veure les pistes d’esquí de Vallter 2000 al fons de la vall. Davant nostre apareixen el Pic de la Dona, el Pic de Bastiments, el Gra de Fajol ... Seguim camí en forta baixada cap a Vallter 2000 tot fent ziga-zagues

- 5,00h (2.275 m) Creuem corriol d’aigua. En aquest punt surt camí que porta al Coll de Mentet que no seguim. Nosaltres continuem camí avall en direcció a les pistes d’esquí.

- 5,15h (2.150 m) Pasem pel costat d’un dipòsit de gas i finalment arribem a les instal.lacions d’esqui de Vallter 2000 per la part de darrera del restaurant.

-Fi Excursió : Vallter 2.000. És l’estació d’esquí més oriental de Catalunya. S’inagurà l’any 1.975 i es troba situada entre les cotes 2.000 i 2.500 del circ de Morenç-Ulldeter..

 

 

- Dificultat

 

- Mitjana.

- L'ascensió es considera d'alta muntanya, amb un desnivell de  1.250 m. de pujada i 445 m. de baixada.

- Temps: 5 hores 15 minuts que correspon estrictament a l'excursió. Caldrà afegir-hi el temps de les parades.

 

 

- Que cal portar

 

- Material habitual per caminar per muntanya. Esmorzar, dinar i aigua pel recorregut, no trobarem cap font en tot el recorregut


 

- Desplaçament

 

- amb autocar

 

- Hora i lloc de sortida des de Vilafranca

 

- a les 6 del matí, des de l'estació d'autobusos.

 

- Hora i lloc d'inici del recorregut

 

- al matí, des del poble de Setcases


 

- Preu

 

- socis: ,- €.    - no socis: ,- €.

 

- Que inclou el preu

 

- el viatge amb autocar

 

- Període d'inscripció

 

- fins el dimecres, 12 de juny de 2002


 

 

 

  tornar al calendari