Sortides Vèrtex. Ermedàs(Alt Empordà). 22.febrer.2004

TRAVESSA VÈRTEX GEODÈSICS tornar al calendari
22. febrer. 2004
Ermedàs, de 144m (Alt Empordà)

 

- Organitzadors

 

- Joan Solís, Joan Albornà i Fèlix Masachs.

 

- Comentari

 

- Excursió extremadament planera a la part central de la comarca de l’Alt Empordà, però no per això exempta d’interès excursionista. Aquesta travessa transcorre per una comarca de la Catalunya vella com ho testimonien les set esglésies romàniques que visitarem i alguns casals i castells medievals. Però sobre tot el que podrem constatar és que el territori és força desconegut i verge pels excursionistes. Quan visites aquests pobles per primera vegada quedes sorprès pel ric patrimoni artístic que guardes i sents tristor quan veus l’abandó d’algunes esglésies romàniques i dels castells amenaçant ruïna.

Quan totes les cases i masos eren habitats aquests pobles devien ser un encant. Ara són un jardí mal cuidat, desordenat, ferèstec, ... Portes obertes arreu, parets amb escletxes, herbes pels carrers i davant de les esglésies, esberzers que ofeguen les pedres velles, silenci, abandó, ningú enlloc... Tot plegat resulta instigador, romàntic i atraïent...
- Itinerari - Comencem l’excursió al poble de Vilamalla a l’Alt Empordà. El poble de Vilamalla es troba a 45 metres d’altitud agrupat al sud de l’església parroquial de Sant Vicenç edifici de la darrera etapa del romànic segles XII-XIII d’una nau, sense absis destacat. La portalada es de tres arcs de mig punt en degradació. La façana es coronada per un campanar de cadireta format per tres pilastres que no es clouen amb arcades L’interior netejat de calç no presenta arcs torals i la volta es apuntada. Agafem una pista ampla de terra que te l’inici en el carrer de la farmàcia i marxa en direcció sud, la pista planeja entre sembrats, més endavant passem a tocar una granja i el camí es fa més estret.

17 min. Cruïlla anem recte estem a la contrada anomenada la Creu del Bisbe.

35 minuts. Carretera de Garrigàs. Al costat de les cases de Can Jeroni i Can Santamaria, hi passem pel davant tot seguint la carretera, agafant el primer trencall a la dreta.

41 minuts. Barri de l’Església de Garrigàs, església de Sant Miquel del segle XII es un bell edifici romànic situat lluny del nucli urbà. L’església té una masia habitada al costat i el cementiri al davant, fou restaurada fa pocs anys i presenta dues grans palmeres al seu davant. El temple és d’una sola nau amb absis semicircular. La portalada situada al mur meridional presenta dos arcs de mixt punt amb degradació. En aquest mateix mur hi ha dues finestres de doble esqueixada i arcs de punt rodó. El campanar és de cadireta romànic. La volta de la nau és apuntada i seguida igual que l’arc triomfal. És interessant la mènsula de pedra amb forma de cap que sosté la trona que hi ha dins del temple .  Tornem enrera i continuem per la pista seguint la direcció que portàvem, deixant uns trencalls a la dreta que porten a les masies.

51 min. Deixem a l’esquerra un trencall que va a Garrigàs, Continuem recte deixant-ne un altre a la dreta mes endavant.

52 min. Important cruïlla de cinc pistes, anem recte cap a unes antenes de telefonia que hi passem pel costat.

1 h 3 min. Poble d’Ermadàs. Gairebé abandonat, el vèrtex geodèsic esta situat a la torre de l’església, però amenaça ruïna i no hi pujarem, plantarem la senyera en un lloc adient. Veurem el Canigó i molts mes cims en els que ja hi hem estat, com el Mont, el Moixer, etc. L’església de Santa Maria Ermadàs, és romànica dels segles X- XI S’hi feren modificacions a la façana en el segle XVIII. A l’interior de la rectoria, (ara enrunada) al costat de l’església, hi ha un passadís excavat en el terreny natural del turó acabat en un petit recinte ovalat. Hom creu que és un hipogeu. Can Marisc és un gran casal habitat a l’entrada del poble, amb un portal adollat i finestres amb carreus és dels segles XVII- XVIII.  Deixem el poble per una pista que baixa en direcció sud entrant el camí en un bosc d’alzines i pins.

1 h 13 min. Arribem a uns sembrats anem a l’esquerra entre bosc i camps.

1 h 31 min. Terres de regadiu del Borrel Negre. Arribem a una cruïlla continuant a la dreta a l’esquerra tornaríem a Ermadàs.

1 h 33 min. Pugem una mica i arribem als prats del Puig del Llop, passant pel costat de un dipòsit, anem seguint la carrerada de Vilajoan. .

1 h 45 min. Poble de Vilajoan, bonic i ben arreglat la majoria de les cases de segona residència, l’església de Santa Maria és romànica dels segles X al XII fou restaurada fa uns anys. El castell és un palau fortificat data dels segles XIV –XV i és conserva força bé, amb interessants elements gòtics, és un dels monuments del gòtic civil més notables de l’Empordà. Sortim del poble passant pel costat de la font girem pel costat sud i arribem a la vista del riu Fluvià, el lloc és molt pintoresc amb el riu i el massís del Canigó al fons.

2 h. Deixem a la dreta una cruïlla que baixa al riu.

2 h 15 min. Un camí a la dreta va al Mas Borràs, nosaltres continuem recte entre plantacions d’arbres ornamentals.

2 h 23 min. Estem en uns terrenys de l’empresa Bosques Naturales davant d’una alzina solitària deixem un camí a la dreta per continuar cap a Can Grau que veiem al davant.

2 h 32 min. Sortim de la propietat arribant a una carretera asfaltada que la seguim a la dreta pujant

2 h 38 min. Castell d’Arenys d’Empordà i església de Sant Sadurní. El castell d’Arenys, es troba al costat de l’església. Durant l’edat mitjana pertanyia als senyors de Pallol. A mitjans dels XVII passa als Cruilles. El primitiu castell medieval a sofert moltes modificacions durant els segles XVI, XVII, XVIII, que li donaren la forma actual. Malauradament esta abandonat . Al nord del castell hi ha l’església de Sant Sadurní que és d’una sola nau amb absis semicircular es presenta amb estructures de diferents èpoques, romànic, gòtic i afegitons posteriors. La part més antiga segle XI presenta arcuacions llombardes. La nau és coberta amb volta apuntada, cap als segles XIV, XV, a l’església es bastí una torre de defensa. L’interior fou decorat per diferent artistes a mitjans del segle XX, hi ha pintures de Ramon Reig i dues talles de fusta . Hi passem pel davant ja que esta amb estat ruïnós, encara que sembla que el volen restaurar. Cruïlla amb la carretera d’Arenys a Vilaür, la seguim a la dreta uns 200 metres, deixant-la per una drecera que baixa a l’esquerra, travessem per un pont el torrent de Sorrells.

2 hores 48 minuts. Cruïlla de pistes desprès de una lleugera pujada. Girem a l’esquerra, més endavant passarem pel davant del cementiri de Santa Eulàlia arribant al poble.

3 h. Santa Eulàlia. Aquest petit poble de 47 habitants el formen una 20 de cases a l’entorn de l’església, són edificis de dues o tres plantes dels segles XVI al XVIII. L’església de Santa Eulàlia és del romànic tardà del tipus cistercenc, bastida amb carreus ben tallats, és de planta rectangular i és coberta amb voltà apuntada, una obra de fortificació convertida en terrabastall i el campanar són el més important. Desprès de donar un tomb pel poble visitant l’església ens encaminem per carretera al poble veí de Palau de Santa Eulàlia o Palau Sardiaca

3 h 7 min. Palau de Santa Eulàlia el seu reduït nucli. El formen alguns casals grans, edificis dels segles XVI al XVIII és agrupat a l’entorn de l’antic palau dels ardiaques i la seva capella. Pujarem tot xinoxano directament a l’església palau, castell, tot el conjunt està molt malmès. L’església de Sant Esteve de Palau Sardiaca era la capella del palau és l’única part més ben conservada malgrat ésser la més antiga d’aquest palau. És de concepció i estructura pre-romànica i presenta alguns elements de les formes romàniques. Aquest interessant monument havia servit de magatzem fins fa pocs anys en les obres de neteja es descobrí una ara romànica fragmentada però gairebé sencera. El castell de Palau Sardiaca és a migdia de l’església i es troba en completa ruïna. Es comença a construir al segle XIII i en el segle XVII es feren les darreres obres en el casal. A la part alta del poble surt un camí de terra en direcció nord que passa a tocar unes oliveres, per gira a l’esquerra en la primera cruïlla, mes endavant passarem pel bosc de Lladró ,i el bosc de Can Batlle,

3 h 2o min. Trencall enfilem cap a la dreta en direcció al poble de Garrigàs que ja veiem a prop

3 h 35 min. Poble de Garrigàs és un poble capital d’un extens municipi que comprèn els pobles agregats d’Arenys d’Empordà, Ermedàs, Vilajoan i el veïnat de Tonyà. Les cases són velles i grans, formant carrers estrets i alguns túnels amb arcades de rajoles de terra cuita. Tot el poble presenta un aire rústic i antic, on encara hi viuen molts pagesos i amb poques cases de segona residència. Aquest poble no té l’església dins el nucli urbà, sinó a 500 m. separat i a la vora del cementiri.

-FI DE L’EXCURSIÓ-- Notes - Esmorzarem a l'església de Sant Miquel i dinarem al bosc de Can Batlle.

 


 

- Desplaçament

 

- Sortirem a les 7 del matí de l'estació d'autobusos de Vilafranca, per fer el viatge en autocar.

  

 

 

  tornar al calendari