Sortides Vèrtex. Muntanya d'Ullà(Baix Empordà). 25.abril.2004

TRAVESSA VÈRTEX GEODÈSICS tornar al calendari
25.abril. 2004
Muntanya d'Ullà, de 308m (Baix Empordà)

 

- Organitzadors

 

- Jordi Navarro i Maribel Ferrer.

 

- Comentari

 

- Castell de Montgrí -           

 

- En aquesta excursió travessarem el Massís del Montgrí des de l’interior fins arribar al mar, passant per alguns dels seus indrets més emblemàtics. Començarem a caminar al costat del poble de Bellcaire d’Empordà i a mida que ens anem endinsant en aquest Massís anirem descobrint racons amb frondosos boscos de pi, zones rocalloses, construccions plenes d’història per acabar en una de les cales més feréstecs de la costa brava.

Tres són les muntanyes principals del Massís: La de màxima alçada és el Mont Plà (317 m) on nosaltres no hi pujarem però caminarem pel seu costat per arribar fins a les dunes, desprès tenim La Muntanya d’Ullà (308 m) i la Muntanya del Castell (306 m). A la banda costanera es troben nombrosos espadats que arriben a assolir fins a 100 metres i també hi trobem Les Illes Medes com a prolongació del Massís del Montgrí dins del Mediterrani. El paisatge vegetal està força maltractat a causa dels incendis. El que predomina són les pinedes fruit de les repoblacions i de la fixació de les dunes per tal d’evitar-ne el seu avanç. Escassament s’hi troba algun alzinar i també cal destacar que s’hi troba una de les poblacions més septentrionals de Margalló.
- Itinerari 00:00 Sortim d’una petita pineda, que hi ha al camí veïnal que uneix Bellcaire amb Ullà, agafant el camí que va cap a una pedrera.

00:02 Ens desviem pel camí que surt a l’esquerra passant pel costat d’unes caixes on hi ha bresques d’abelles ( cal anar en compte ). Al arribar a unes torres elèctriques girem a la dreta .

00:04 Trobem un camí que hem de seguir en direcció a la part de dalt de la pedrera travessant un petit bosc de pi.

00:09 Girem per un corriol a la dreta per seguir vorejant la pedrera.

00:14 Una vegada deixem aquesta pedrera hem de pujar carenant direcció E. Amb l’ajuda de les fites de pedres que van marcant el camí.

00:36 277m. Desprès d’una constant pujada arribem al primer cim del Massís del Montgrí. Continuem per la carena fins arribar al vèrtex.

00:46 308m. Muntanya d’Ullà. Vèrtex Geodèsic de primer ordre. Des d’aquí es pot gaudir de bones vistes de la platja de Pals, el Cap de Creus i el Golf de Roses, L’Escala, Torroella de Montgrí, Ullà, El Canigó i el Castell del Montgrí. Deixem el vèrtex baixant en direcció E fins arribar al Coll de la Creu. Tot baixant podem veure el GR 92 que puja des de Torroella. Si ens hi fixem, veurem unes petites construccions de pedra que hi ha al costat del GR92, són unes capelles on descansaven els devots a Santa Caterina i també servien com a refugi per als pastors.

01:00 Coll de la Creu, aquí enllacem amb el GR 92 i el seguim, pujant, fent ziga-zagues, direcció al Castell.

01:25 306m. Castell de Montgrí. Desprès d’una forta pujada podem refer-nos mentre visitem el castell. És una típica construcció militar medieval. Es va construir arran de les disputes entre el rei Jaume II i el Comte d’Empúries Ponç Hug IV. L’any 1294 el rei va encarregar a Bernat de Llabià, el seu administrador a Torroella, que tingués cura de les obres. A partir del 1301 el comtat d’Empúries va entrar en decadència i les obres es van abandonar. Del castell de planta quadrada només se’n van arribar a bastir les parets exteriors i les quatre torres que hi ha a cada angle. Seguim pel GR 92 i baixem cap al Coll d’en Garrigàs en direcció NE.

01:45 Coll d’en Garrigàs. Deixem el GR i baixem per un trencall que surt a mà esquerra.

01:50 Enllacem amb un altre corriol, marcat amb pintura blanca i verda de sender local, que ve del Coll de La Creu. L’agafem a la dreta, per una de les valls més frondoses del Montgrí.

01:56 Ermita de Santa Caterina. Fundada l’any 1392 per tres frares que venien de Montserrat. Aquesta Ermita ha sofert moltes obres al llarg dels anys i no s’assembla gaire a l’original. Aquest indret va servir de marc d’inspiració a Víctor Català per a la seva obra Solitud. Des de el s. XVII, el diumenge abans del 25 de Novembre, els habitants de Torroella s’apleguen al voltant de l’Ermita per celebrar la Festa de Santa Caterina que és patrona del poble. Passem pel costat esquerra de l’Ermita, en direcció NO i seguim el sender local que va cap a les Dunes.

02:06 Arribem a un coll on hi trobem les ruïnes d’una cabana de pastor i on es creuen 4 camins. Agafem el del centre que baixa.

02:08 Bifurcació, agafem el corriol a mà dreta amb marques blanques i verdes que baixa cap a la vall.

02:13 Podem veure les ruïnes d’una gran construcció de pedra amb unes arcades al seu interior. Passem pel costat d’un camp de conreu i als pocs metres deixem un camí que surt a la dreta. La vegetació és de bosc de pi.

02:19 Arribem a una pista més gran i la seguim a mà dreta seguint les marques de sender local.

02:21 Zona de picnic. Hi ha una font artificial i un pal indicador del GR 92. Tornem a agafar al GR92 cap a les Dunes. El camí és ara asfaltat.

02:23 Trobem una indicació de " L’Estartit a 1h21’ " que no agafem i seguim el GR.

02:25 Arribem a les Dunes, que s’han format per les aportacions de sorra de la Badia de Roses per la tramuntana. Passem pel costat de les cases de l’urbanització La Torre Vella. Deixem a l’esquerra un dipòsit d’aigua.

02:33 Deixem les cases seguint el GR pel camí que surt a l’esquerra.

02:47 Pou del Mustinyà, antic pou municipal del s. XVII. Per veure el pou cal seguir les indicacions marcades amb una fletxa verda. Desfem aquest corriolet i continuem en direcció al mar.

02:59 Bifurcació on hi ha una fita de ciment, seguim a l’esquerra seguint les indicacions de GR i de SL.

03:01 Pal indicador de fusta de La Ruta Del Vent, girem a la dreta.

03:11 Arribem a la pista que va de L’Estartit a L’Escala. Hi ha un pal indicador. Anem en direcció a l’Estartit i deixem el GR.

03:12 Girem a l’esquerra per la pista d’asfalt fins que...

03:20 trobem un camí que gira cap al mar. Hi ha una placa a terra i un pal indicant Cala Pedrosa.

03:28 Trifurcació, agafem el corriol de l’esquerra que baixa pronunciadament.

03:37 Bifurcació, agafem el corriol de la dreta.

03:41 Cala Pedrosa, cala abrupta, estreta, profunda, rodejada de pins i amb vistes a l’illa que porta el mateix nom. Desfem el camí per on em arribat a la cala.

04:06 Seguim per la pista asfaltada que va cap a l’Estartit. Agafem una bifurcació a la dreta que hi ha uns metres més al davant en direcció SO.

04:10 Agafem un corriol que surt a mà dreta encara que hi trobem una creu verda i blanca que indica que deixem un sender local.

04:14 Girem per un altre corriol que baixa cap a l’esquerra.

04:15 Arribem a una pista on hi ha una placeta amb tres camins i agafem el més marcat cap a la dreta. Als pocs metres girem per un corriol a l’esquerra i de seguida un altre a la dreta. Sempre s’intueix que anem de cara al poble.

04:17 Sortim a un camí asfaltat per on entrem a L’Estartit.

04:25 Passeig Marítim de L’Estartit, arribem baixant per la Pujada de la Primavera, pel carrer de Barcelona, per la parròquia de Santa Anna i pels carrers del centre del poble.

-FI DE L’EXCURSIÓ-- Notes - Cal portar bon calçat ja que durant tot el recorregut hi ha molta pedra. Uns bastons també faran bon servei.

- Cal portar aigua ja que al llarg del recorregut només hi trobarem una font artificial.

- Esmorzarem al vèrtex als 45 minuts de començar.

- Dinarem a la Cala Pedrosa. Desprès de dinar, encara haurem de caminar a prop d’1 hora fins arribar a L’Estartit.

- Si fa un dia de calor segur que ens ve de gust banyar-nos en les clares aigües d’aquesta cala, per si de cas agafeu el banyador...

- Desnivells acumulats aproximats: 650m de pujada i 650m de baixada. Temps: 4:25 hores efectives de caminar.

 


 

- Desplaçament

 

- Sortirem a les 6:30 del matí de l'estació d'autobusos de Vilafranca, per fer el viatge en autocar.

  

 

 

  tornar al calendari