Sortides Vertex.  Puig de les Pedrisses i el Moixer (Alt Empordà). 28.setembre.2003

TRAVESSA VÈRTEX GEODÈSICS tornar al calendari
28. setembre. 2003
Puig de les Pedrisses, de 1.333 m. i el Moixer,  de 1.443 m. (Alt Empordà)

 

- Responsables

 

- Jordi Navarro i Maribel Ferrer.


 

- Introducció

 

-  En aquesta excursió caminarem principalment pel terme municipal de Maçanet de Cabrenys, encara que sortim de La Vajol i en alguns trams passem per territori francès. Recorrerem bona part del Massís de Les Salines en el que podem trobar bonics paratges, fonts cristal·lines, espessos boscos, els primers cims dels Pirineus i una vegetació i fauna molt variada.

 

Maçanet de Cabrenys: 370m d´alt., 690 hab. Maçanet era un vila fortificada. Al voltant de l'església, a la plaça del Castell, hi podem trobar les restes de la muralla medieval i on es conserva l’antiga presó. Als voltants de la plaça Major hi ha tres portals del s. XVII i al mig d’aquesta plaça, on s'acaba l'excursió, s'alça la barra d'en Rotlan. Conta la llegenda que aquesta barra era l'arma que Rotlan, heroi carolingi, brandava contra els àrabs. Una vegada conquerida aquesta terra, llançà la barra des del pont de Ceret dient: " Allí on la meva vara caurà, Maçanet de Cabrenys serà."

L'economia del poble, principalment es basa en el turisme, l'explotació de l'alzina surera, una fàbrica de pipes de fumar i una planta embotelladora d'aigua de Les Creus.

A Maçanet també és molt típica la caça de senglars i com a prova hi han actualment tres colles de caçadors.

La Vajol: 546m d´alt., 100 hab. La Vajol va ser un dels llocs de pas obligat per a tots els polítics que s’exiliaven a finals de la Guerra Civil; precisament al coll de Manresa – terme d'Agullana- s'inaugurà el 15 d'Octubre de 1981 el monument a Lluís Companys, en commemoració a totes les persones que sofriren l'exili.

Al poble es pot trobar l'església romànica de Sant Martí de Tours i un indret conegut com el "Mirador de l'Empordà" des d'on es pot gaudir d'una esplèndida vista de tot l'Empordà.

Santuari de la Mare de Déu de Les Salines, 1.100m d´alt. : El nom de Les Salines be donat per què antigament els pastors donaven sal al bestiar en aquest indret. Segons la tradició la imatge de la Mare de Déu fou trobada en una cova que està situada a 200 m del Santuari. La capella fou construïda l'any 1271 per un grup de parroquians de Maçanet. L'actual ermita correspon a una reforma total de l'antic santuari, feta al s. XVII. La porta lateral és de l'antiga església romànica, però en la del capdavall hi ha inscrita la data de 1687.

 

- Itinerari -
TEMPS
00:00

611m. Sortim de la pista que hi ha a 100m passat el Restaurant Comaulis de LA VAJOL, a la carretera que va en direcció a Les Illes. A la pista hi ha un pal indicant Castell de Cabrera, Santuari de Les Salines, Coll de Lli i Pla dels Estanys.

00:02

Entrem en la propietat privada de Can Barris creuant una reixa a terra per evitar el pas d'animals. La pista comença a pujar.

00:11

Deixem a mà dreta la Font del Cucut, de la que raja molt poca aigua.

00:15

718m. COLL DE LLI, d'aquí surt un corriol cap a Les Illes, camí que varen fer servir els qui s’exiliaren cap a França el 1939. Hi trobem el Mas de Coll de Lli actualment en reconstrucció.

00:36

861m. Deixem la finca de Can Barris i sortim de la pista momentàniament per desviar-nos cap al Castell de Cabrera seguint el corriol que hi ha a mà esquerra.

00:40

CASTELL DE CABRERA, s. XI, situat damunt un penyal amb excel·lents vistes de la vall de Maçanet de Cabrenys, l'Embassament de Boadella i el Golf de Roses. Del castell en resten escassos vestigis, reduïts a una cisterna i alguns murs de poca alçada.

00:45

Tornem a agafar la pista i continuem pujant direcció a Les Salines.

00:50

Ja podem veure el Santuari de Les Salines i darrera el Moixer i El Puig de Les Pedrisses. Entrem en una zona boscosa principalment de pi roig on la pista s'enfila força.

01:13

1.009m. Deixem un corriol a mà esquerra que va cap a Maçanet i que farem servir per baixar. Uns 15m més endavant agafem un corriol a la dreta marcat amb taques vermelles i que s'endinsa al bosc.

01:23

Desprès d'anar planejant entre pins, faigs i castanyers creuem un torrent per on sempre baixa aigua. Una mica més amunt arribem a un camí just a sota del SANTUARI DE LES SALINES ( s. XIII i reformat al s. XVII ), ens dirigim a la dreta cap a la font.

01:26

1068m. FONT DE LES SALINES o dels Tres Raigs, d'on raja l'aigua abundantment durant tot l'any. Es creu que aquesta aigua prové del Canigó. Pugem al Santuari per unes escales que surten de la font. Al Santuari també hi ha el refugi lliure de Les Salines que data del 1967. Deixem el Santuari per la Pista que baixa a Maçanet de Cabrenys.

01:30

COVA DE LA MARE DE DÉU DE LES SALINES, on podem veure una Mare de Déu de pedra de petites dimensions. Agafem el corriol que puja pronunciadament just al costat de la cova.

01:47

1.242 m. COLL DELS POUS o Coll del Pou de la Neu. Agafem la pista asfaltada que puja cap al Moixer.

02:04

1.443 m. EL MOIXER ( Vèrtex geodèsic de 1er. Ordre ), també conegut per la gent de la zona com El Repetidor degut a les antenes de televisió que hi trobem. Deixem el Vèrtex per la mateixa pista que hem pujat i al primer revolt agafem un corriol que surt a l'esquerra en direcció França senyalitzat amb marques vermelles. Ràpidament ens endinsem en una fageda centenària.

02:16

Arribem al GR 10 francès i el seguim a mà dreta gaudint d'un paratge encisador.

02:38

1.242m. COLL DELS POUS, des d'on anirem carenant la serra passant pel Roc del Pou (1.289m) fins arribar al Puig de les Pedrisses.

02:58

1.333m. PUIG DE LES PEDRISSES O PIC DE SALINES. ( Vèrtex geodèsic de 1er ordre ) Si la climatologia ho permet podrem gaudir d'un fabulós paisatge de l'Empordà, La Garrotxa, El Vallespir, El Moixes i La Serra de Fraus i del Canigó. Com a curiositat podem veure també la senyalització del vèrtex francès.

Desfem el camí per on hem pujat fins que...

03:05

trobem un fita de pedres damunt d'un roc, girem a l'esquerra i baixem de forma pronunciada cap a Les Salines.

03:15

Passem de nou per el Santuari i la Font de Les Salines i baixem pel corriol per on havíem pujat fins a arribar a la pista.

03:28

Girem a l'esquerra i a uns 15 m agafem el camí a la dreta cap a Maçanet de Cabrenys on hi ha un pal indicador.

03:48

Arribem a una pista en mal estat i seguint les senyals vermelles continuem pel corriol.

03:56

Creuem un torrent d'aigua que baixa de Les Salines.

04:00

Sortim de nou a una pista. Deixem un trencall a mà dreta on hi ha un cotxe abandonat i continuem avall.

04:12

Arribem a una cruïlla de camins i seguim per un corriol que surt just davant nostre.

04:17

Anem a parar a una pista principal on hi ha un pal indicador que indica Les Salines i Castell de Cabrera.

04:22

Deixem la pista i agafem un corriol a la dreta creuant un rierol.

04:26

CAN GALLAT, passem per la dreta de la Masia i agafem el camí que va planejant i vorejant un prat d'herba fins a arribar a un Mas on hi ha bestiar. Arribem a un camí asfaltat i passem pel costat de Can Muntada ( Masia de pedra que dóna nom a la urbanització ) en direcció al centre de Maçanet.

04:45

PLAÇA DE MAÇANET DE CABRENYS, on es troba La Societat-La Pau, bar on farem el cafè.

- Notes - Cal portar aigua, encara que al llarg del recorregut hi trobarem algunes fonts.

- Esmorzarem a l'inici del recorregut i el lloc del dinar dependrà de l'horari.

 


 

- Desplaçament

 

- amb autocar. Sortida a les 6 del matí de l'estació d'autobusos de Vilafranca.

 

 

- Inici del recorregut i durada

 

- El temps efectiu de caminar és 4:45 hores amb una distància aproximada de 16,4 km i uns desnivells de 926m de pujada i 1.130m de baixada.

  

 

 

  tornar al calendari