Pagina nueva 1

    El Castell del Xiu 

             És dels nostres edificis emblemàtics el més antic. Construït al S. XII pels àrabs. Els almohades pretenien utilitzar el seu punt estratègic per a vigilar l'entrada a la Vall d'Albaida.

  De fàcil accés ja que es troba al capdamunt d'un  turó ubicat al costat de la carretera que enllaça Llutxent i Pinet. També s'hi pot arribar a través de l'anomenada ruta cultural que partint del poble puja per la Costa i passant pel convent mitjançant una senda senyalitzada es comunica amb aquest castell.

lloma del castell

 

        Aquesta majestuosa fortalesa tenia una funcionalitat defensiva. Compta amb una planta triangular amb doble recinte emmurallat amb els angles reforçats per torreons defensius. Al seu interior encara es pot observar la ubicació d'una cisterna que indueix a l'idea de  que es tracta d'una petita unitat de districte rural composada per la fortificació central (el castell) i les alqueries.

   Una vegada consolidada la conquista cristiana perd la seua rellevància com a edifici defensiu.  L'abandonament i el pas del temps han configurat el seu deteriorament actual. L'associació Cultural "El Surar" ve solicitant a l'Ajuntament la immediata tala dels pins de l'interior del recinte , doncs estan fent malbé als murs del castell.

   L'accés a l'interior de l'edifici sols es pot realitzar a peu. Aquells visitants que el vullguen observar hi poden accedir mitjançant una senda que serpejant arriba cap a ell.