El Surar és d

                                        

 

     El Surar

 És un d'eixos paratges natural que convida al seu passeig pausat. Compta amb una singular riquesa botànica que ni tant sols els incendis han aconseguit minvar. Es especialment recomanable la seua visita en una plàcida vesprada estiuenca.

Un bosc de sureres ubicat al  nord, a uns 600 metres d'alçada compartint terme amb Pinet. Són uns arbres eminentment silícols que creixen sobre en un insòlit lloc del País Valencià sobre un terreny d'argiles descalcificades. Allí s'hi troba una microreserva floral que corrobora el seu valor botànic.

 És la formació boscosa més completa de tot el terme, allí les sureres es barregen (en les zones més ombrívoles) amb els galers i amb els pins procedents de repoblacions. Després del cremat del 94 s'ha repoblat amb més sureres i carrasques.

   A l'estrat arbustiu  on fa més frescor hi trobem falagueres i arbocers. Però en punts més àrids és el coscoll i l'argelaga les regines del sól.    

  L'orografia esquerpa d'aquest esplèndid lloc es veu beneficiada per un índex pluviomètric superior al de la resta de terme. Pluges que proporcionen aigua al punt més emblemàtic de la partida: la basseta del Surar.

   És un bell indret que a penes a sofert l'acció humana i que presenta un encant natural que fascina a tothom que el contempla 

     L'associació cultural de llutxent pren el seu nom d'aquest bell indret que properament serà declarat paratge natural municipal.