Pagina nueva 2

   

  Fauna  

     El mamífer de major grandària que podem trobar en estat salvatge és el porc senglar. Però el més carismàtic és la rabosa. La seua astúcia i facilitat per adaptar-se a totes les dificultats l'ha feta ser protagonista de contes i històries que passen de iaios a néts. No debades el malnom genèric que rebem els llutxentins/es és el de raboses.  A més per les denses serres del Nord-est del terme al sotabosc de tant en tant travessa els coscollars i pinedes algun gat cerval o algun sigilós teixó. 

Més fàcilment observable és la mustela, cosina del semidomèstic furó tan utilitzat antigament amb tasques cinegètiques. Als pins del convent darrerament és veia algun esquirol roig rosegant les pinyes.

 Entre els rèptils cal destacar  l' escurçó com l'únic ofidi verinós del terme. D'altres més comuns són les serps, colobres, sargantanes i el curiós fardatxo que s'estova llargues hores prenent els sol.

Ja al medi urbà proliferen els inofensius dragons que fan bon compte dels insectes 

  Un gran ventall d'aus sobrevolen el terme. Entre les aus rapinyaires destaquem algunes varietats d'àguiles i falcons, els esparvers de menor tamany. D'hàbits nocturns comptem amb el de major grandària: el brúfol; però també hi habiten mussols i alguna òbila.  

 Entre els fringílids és molt coneguda i apreciada pel seu cant la cadernera. A més tenim gafarrons, verderons, pinsans, lluidets..Garses, gralles, estornells i teulats són els ocells més desagradables per als llauradors donades les seues aficions a picotejar els fruits dels bancals conreats. Altres aus de vinguda són els tords, puputs, oronelles, falcies, tórtores, abellerols.......  

  M'he deixat per al final les espècies més apreciades per els caçadors: els conills, otrora molt abundants al terme, les llebres que amb poca presència habiten al pla i les perdius  que respectuoses amb la situació familiar solen formar serrades.

  Al voltant de les activitats esportives autòctones com la caça la colombicultura creixen una fauna especialitzada: gossos de caça, coloms i algun que altre furó

   Com animals de menor tamany cal citar als insectes (abelles, llagostins, mosques, mosquits..) tan abundants per tot arreu, moluscs (alguns  buscats com a complements culinari) i amfibis com els gripaus i les granotes.