Ateneu

La torre Riba (Ateneu Municipal)

 

imatge Torre Riba (Ateneu Municipal)

 

Dins de les torres d'estil modernista o eclèctic presents a la ciutat, aquesta és la que presenta uns trets més genuïns, amb influències gaudinianes.

Es troba situada a la Plana de can Bertran, al costat del lloc on des de l'edat mitjana havia existit una masia. Aquesta fou enderrocada a principis del segle XX per bastir al seu lloc una barriada de torres residencials, on els homes que s'havien enriquit a Amèrica feren construir les seves mansions.

La torre Riba o torre Ezpeleta allotja actualment l'Ateneu Municipal, després que l'Ajuntament l'adquirís els anys 80.

Va ser acabada de construir el 1912 per la societat de paletes de Rovira i Marcet, i és molt probable que l'arquitecte que la dissenyà fos Muncunill mateix. El propietari era Climent Riba, que s'havia enriquit amb el comerç de guano a Xile.

La casa té un aire colonial i consta d'un cos polièdric de dos pisos, amb una torrassa a una cantonada que serveix de mirador. Uns jardins que abans havien estat vinyes completen el conjunt.

L'edifici, encara que combina estils diversos, és plenament modernista i presenta influències gaudinianes, les més importants de les quals són els coronaments de les dues pilastres que delimiten l'entrada, de rajoles trossejades. Per altra part, a l'interior es pot veure com les parets segueixen línies corves, com a la Pedrera.

 

imatge Torre Riba (detalle)

Detall dels pinacles gaudinians del cancell d'entrada i dels balcons de ferro forjat

 

Actualment, l'edifici allotja un bar i diverses dependències destinades a entitats culturals i a sales de reunions i xerrades. Està gestionat per l'Ajuntament de Rubí.

 

Tornar