Celler cooperatiu

El celler cooperatiu

 

imatge celler cooperatiu

 

Fou construït entre 1919 i 1921 segons el projecte de Cèsar Martinell, gran creador de cellers cooperatius per la geografia vinícola catalana. El seu objectiu era elaborar el vi en comú i aconseguir-ne una millor qualitat, així com uns millors preus.

Segons en Josep Sapés, escriptor rubinenc, va ser un model per a altres pobles de Catalunya. Moltes comissions de camperols venien a Rubí per estudiar el funcionament i organització de la cooperativa.

Durant els anys 50 es venia el vi als comerços de Rubí i a la Cooperativa de Consum "La Rubinense".

Els anys 60 començà a entrar en decadència, a causa de la urbanització i industrialització del terme de Rubí.

L'any 1988 es va disoldre el celler cooperatiu com a institució i l'edifici es va vendre a l'Ajuntament. En aquests moments una escola-taller l'està restaurant, i un annex construït el 1958 allotja el grup de teatre La Cambra (obres de caire alternatiu).

 

imatge celler cooperatiu

 

L'edifici consta de tres àmbits: la nau principal, del 1920, on hi ha vint tines dels anys 50 a banda i banda d'un passadís central; la planta del soterrani, que conté vint tines més, originals dels primers temps del celler, i l'annex construït a finals dels 50, on es venia el vi al detall.

Els carros descarregaven el raïm per la banda nord de la nau, i d'aquí passava a ser triturat. El suc reposava en les tines per a la seva fermentació i conversió en vi. El 1958 es va contruir un annex a la part oest per a la venda de vi i derivats al detall.

En un futur, sembla que l'edifici serà reutilitzat per a usos culturals.

 

Tornar