edifici ajuntament

L'edifici de l'Ajuntament

 

imatge Ajuntament de Rubí

 

Els Rufé tenien la seva casa pairal al mateix edifici on ara es troba la seu central de l’Ajuntament de Rubí, entre la plaça Pere Aguilera, carrer de Pau Claris i carrer del Vapor. Es tractava d’una construcció quadrangular, de dos pisos amb una torrasseta a la part central de la façana sud, on es trobava l’entrada principal a les dependències. A la part sud, actual plaça de Pere Aguilera, es trobava el jardí de la casa.

El 1922, l’Ajuntament, que abans havia estat allotjat on ara s’ubica la sabateria Bendranas, adquirí aquesta casa als Rufé. Entre el 1923 i el 1925, Lluís Muncunill realitzà la reforma de la façana de l’edifici, que adoptà l’actual estil, amb solucions estètiques que li donen un aire de solemnitat. L’element més important que s’hi afegí, a més de la reutilització dels horts en plaça pública, va ser la tribuna d’entrada sostinguda per columnes dòriques, una mostra del més genuí art arquitectònic noucentista. La realització material de les obres fou a càrrec de la societat constructora de Rubí Marcet-Muxí i l’obra de ferro forjat va ser del serraller rubinenc Ramon Solsona.

En aquesta època, l’edifici només tenia dues plantes. L’acabat exterior imitava la pedra a la planta baixa, i el maó al primer pis. Les finestres de la planta superior tenien balconeres, a l’igual que l’anterior casa dels Rufé.

Finalment, el 1925 s’inaugurà la casa consistorial. Més endavant, el 1927, a la part superior de la façana principal, s’eliminà la torrassa i s’hi afegí un coronament barroquitzant amb un rellotge de la marca “La Puntual”, fabricat a Rubí, i l’escut de la vila a sota, elements que manifestaven el caràcter públic de l’edifici.

A l’interior, hi ha un saló central o vestíbul que distribueix les diverses dependències. Una doble escala, al fons d’aquest vestíbul, porta a la planta superior.

L’edifici ha estat restaurat el 1998. Entre els canvis que ha sofert, destaquem que les columnes que sostenen el balcó i les que estan als dos finestrals que emmarquen l’entrada principal han estat pintades de vermell, així com també que les diverses façanes s’han repintat. A més, la llegenda "Casa Consistorial", a la part superior de la façana, sota del rellotge, ha estat substituïda per "Casa de la Vila".

 

Tornar