Ermita de Sant Genís

L'ermita de Sant Genís

 

imatge Ermita de Sant Genís

 

A ponent del terme municipal de Rubí es troben les ruïnes de l'ermita, d'estil romànic, orientada d'E a Om amb la seva porta d'entrada a la part Sud.

Possiblement construïda damunt les restes d'una vil·la romana, el primer testimoni escrit data del 1079 o del 1080. En ell, Ramon, fill de Seniofred, deixa a l'ermita tres mancusos d'or com a testament. Molt possiblement era la capella castral de l'antic castell de Rubí, que, com ja s'ha dit en un altre lloc d'aquesta web, estava situat a les immediates rodalies.

Entre els segles XIII i XVI nombrosos prohoms locals deixen diners i terres a l'ermita com a testament.

El 1585 s'hi féu un petit retaule, avui conservat al magatzem del museu de Rubí, amb una crucifixió i dues escenes de sant Genís.

També tenim constància que al s. XVIII l'ermita tenia una campana. I en fotos antigues podem veure com encara quedaven restes d'un campanar de cadireta. Els francesos varen robar-la a la guerra de la Independència, a principis del s. XIX.

Durant els tràgics successos de 1936, fou cremada l'esglesiola.

Actualment es troba pràcticament enrunada, i, per més "inri", es vol urbanitzar totalment la zona adjacent amb edificis de pisos de protecció oficial.

Un exemple de desídia envers el nostre patrimoni local.

 

Tornar