L'ermita de Sant Muç

L'ermita de Sant Muç

 

imatge Ermita de Sant MuÁ

 

Es famosa per les romeries de les Colles dels Xatos, procedents de la Barcelona vuitcentista, durant les festes de la Pasqua de Resurrecció. A l'església de l'Hospital de la Santa Creu, al Raval de Barcelona, hi havia una capella on es venerava Sant Muç. De Barcelona anaven caminant cap a Rubí armats amb forquilles, ganivets, culleres i graelles gegantines.

Dels dels anys 80 s'ha revitalitzat la festa dels xatos. Aquesta vegada la Colla dels Xatos surt de Rubí mateix, el dilluns de la Pasqua Granada. A l'ermita es celebra missa amb cant de goigs i a l'esplanada del davant es ballen sardanes, el ball dels xatos, i es fa una arrossada popular.

Sant Muç és un sant de l'església ortodoxa i sembla ser que el seu culte va arribar al nostre país en època visigòtica, al temps en què els bizantins controlaven les Balears i el SE de la península.

La referència documental més antiga de l'ermita és del 1307. No obstant això, la majoria dels elements visibles daten del s. XVIII. Així, el presbiteri fou construït en aquesta època, de la qual també daten les deteriorades pintures de l'interior.

Al s. XIX es bastí la masoveria de Sant Muç, a l'esquerra de l'ermita, a fi d'atendre els romeus que acudien als nombrosos aplecs.

Mostra de la devoció popular dels rubinencs i rubinenques a aquest sant és la sèrie d'ex-vots pintats en fusta que agraeixen els miracles fets per Sant Muç. Molts es destruïren a causa de la guerra. Encara avui en dia molta gent acudeix a l'ermita per testimoniar el seu agraïment al sant. L'expressió "posarem un ciri a Sant Muç", si es compleix quelcom molt desitjable, segueix sent molt usada.

El 1995 es va fer un projecte d'assentament i consolidació de l'edifici, però que no s'ha portat encara a la pràctica, ja que es nodreix de donacions de fidels i aquestes no són suficients pel que és la magnitud de les obres. Respecte a això, la desídia d'algunes institucions va provocar que el setembre del 2003 s'esfonsés part de la teulada.

 

Tornar