Escoles Ribas

Les escoles Ribas

 

imatge Escoles Ribas

Façana principal

 

Van ser construïdes entre el 1912 i el 1915 per iniciativa dels germans Ribas, Rosend, Frederic i Lluís, uns rics industrials que a Rubí posseïen una fàbrica tèxtil, l'anomenada popularment "el Vapor Nou". La idea era crear un centre educatiu perquè els fills dels seus obrers puguessin tenir un bon ensenyament en aquells temps de tant analfabetisme.

Aquest projecte no fou possible realitzar-lo en vida dels Ribas i es creà un patronat que té la seva seu a Barcelona, on també gestiona un orfenat.

L'arquitecte de les escoles fou Emili Sala Cortés. Es van edificar seguint criteris arquitectònics i pedagògics molt avançats en la seva època. Ens consta que la pedagoga italiana Maria Montessori, en el pensament de la qual estava inspirada la filosofia educativa del centre, visità les escoles.

Pel que fa als elements arquitectònics, ens trobem davant una joia de l'arquitectura rubinenca de principis del segle XX, on predominen els elements modernistes, però també veiem d'altres historicistes, barroquitzants o noucentistes.

Així, com elements del modernisme, destaquem el treball exquisit de ferro forjat de les tanques exteriors; els grans finestrals amb vidres de colors i ornats amb temes florals, vegetals i geomètrics; la ceràmica vidriada a les fonts dels patis, i els mobles, on predomina la línia corba.

Un element que recorda el barroc és el cos central de la façana principal, que és un campanar de cadireta d'estil barroc. Com a element noucentista o neoclàssic destaquem les columnes jòniques de la part posterior a la façana principal, a la banda de l'antic gimnàs.

A l'actualitat segueixen exercint la seva funció de centre educatiu, concertat amb la Generalitat de Catalunya.

 

Tornar