festa xatos

Festa dels Xatos

 

imatge festa xatus

Els participants a l'aplec, davant l'ermita de Sant Muç. Foto Cortesia Diari de Rubi

 

La Colla dels Xatos era una colla de romeus que anaven en pel·legrinació des de Barcelona fins a l'actualment malmesa L'ermita de Sant Muç per les festes de Pasqua Granada. Anaven "armats" amb gegantines culleres, forquilles i ganivets de fusta.

L´últim "xato" fou en Pau de la Barba, que morí el 1922. La bandera de la colla està conservada al Museu de Rubí, juntament amb el quadre que representa la processó dels xatus i que data del segle XIX.

La gent de Rubí s'afegia a la processó i a l'arrossada que tenia lloc davant l'ermita de Sant Muç. A la tarda, a la plaça del poble es feia un ball.

Després de molts anys d'inactivitat, el 1986, amb motiu del Mil·lenari de Rubí, l'Esbart Dansaire va proposar recuperar aquesta tradició, cosa que es va aconseguir.

Així, actualment és una de les dues festes locals i està organitzada per l'Esbart Dansaire de Rubí, amb la col·laboració de l'Ajuntament i altres entitats com Foment de la Sardana, el Cor Unió Rubinenca, la Colla de Geganters de Rubí, la parròquia de Sant Pere, l'ARCA i la Unión Extremeña de Rubí.

L'estrucuctura de la festa és quasi la mateixa d'abans, però ara la colla dels xatus surt de la plaça del Dr. Pearson i va directament a l'ermita.

 

Tornar