Naus Escardívol

Les naus de l'Escardívol

 

imatge complex cultural l'Escardívol

Vista general del Complex Cultural L'Escardívol, antigues naus industrials

 

D'aquest important complex industrial, avui en dia reconvertit en edificis d'activitats culturals, es conserven dues naus, la nord i la sud, separades per un estret passadís, i una xemeneia. La rierada del 1962 va destruir les altres dependències que conformaven un vast conjunt industrial, el més gran de Rubí durant els anys 30.

Es té constància que al mateix lloc, a partir del 1836, ja hi havia una fàbrica de filatura de seda, propietat de la Societat Menard i Vall. D'aquest primitiu edifici no es conserva cap testimoni arquitectònic.

El 1888 fou adquirida per Pere Ribas i Oleart, el qual hi instal·là la popularment anomenada "pelleria", una fàbrica de rentadors de llana.

El 1918 els germans Arch varen comprar el conjunt i hi muntaren una factoria d'aprestos, tints i acabats. El 1921 es va formar la societat "Rubí Industrial SA", la major indústria rubinenca de l'època, i s'ampliaren les instal·lacions. El 1923, després d'un incendi que destruí part del complex, l'arquitecte terrassenc Lluís Muncunill dissenyà la nau nord.

 

imatge nau nord complexe cultural l'Escardívol

Nau nord del complex de l'Escardívol, dissenyada per Muncunill el 1923

 

"Rubí Industrial" va deixar d'exercir la seva activitat el 1934. La societat es va disoldre i es va posar en liquidació el 1936. Durant la guerra civil la gestió fou fiscalitzada per un comitè de control.

Als anys 40, el complex fou adquirit per l'empresa Pich-Aguilera, que el llogaria a altres firmes com Linden-Gerhard, per exemple.

La rierada del 1962 va arrassar gran part de les dependències, i varen restar només les que ara podem veure: les dues naus i la xemeneia.

El 1985 fou adquirit per l'Ajuntament de Rubí, que el destinà a usos culturals i l'anomenà "Complex Cultural L'Escardívol", situat a la nau sud. La nau nord allotja l'IES El Bullidor.

 

Tornar