torre gaju

La torre Gaju o Marbà

 

imatge Torre Gaju o Marbá

 

Aquesta casa es va construir poc després que la torre Riba, entre el 1912 i el 1918. La va fer edificar un vinyataire arruïnat per la crisi de la fil·loxera, en Gaju, que emigrà a Amèrica per fer fortuna, cosa que va aconseguir.

L'estructura és semblant a la de la torre Riba: planta soterrani, planta baixa i pis acabat en terrat, amb una torre mirador coronada per una teulada a quatre vessants. Està envoltada per uns jardins que al seu temps eren vinyes.

Els materials de revestiment de les façanes coronen portes i finestrals: es tracta de relleus de terracuita de temàtica molt variada. Als plafons laterals dels frontons hi ha, disposats de manera vertical, bustos femenins envoltats de motius ondulats. Les xones intermitges estan arrebossades. Les balustrades del terrat i dels balcons són d'inspiració neoclàssica, i la disposició de les teules de la torrassa, verdes i vermelles alternades, és modernista. Aquests colors provoquen efectes lluminosos quan la llum del sol hi incideix. També a la torre mirador les finestres presentes vidrieres de colors.

Les estances interiors no posseeixen tants elements ornamentals com a l'exterior de l'edifici.

Ens trobem davant un típic exemple d'arquitectura eclèctica de principis del segle XX.

 

Tornar