Antropologia Cultural
El Món Antropologia Cultural Cultures del Món
Calendari
Gregorià: - Xinès: Any del Mico (Jia-Shen) - Musulmà: Any 1425
Inici > Opinió
No a la guerra
«Les raons per les que es fan les guerres no són les raons per les que moren els homes.(Marshall Sahlins) »

Posar portes al camp La guerra no és inherent a la cultura humana. Contràriament al que podria semblar, els éssers humans no hem fet sempre la guerra, la guerra és un fracàs de la civilització, una dinàmica d'un sistema d'organització política (l'estat territorial) i un mal intrínsec del capitalisme que els occidentals hem portat a tot el món per les bones o per les dolentes (gairebé sempre per aquest últim).

La guerra NO és un fenòmen mundial, per tant, NO és natural.


La creença estesa que en estadis prehistòrics era cosa normal, és mentida, segons el professor Serrallonga els grups de caçadors recolectors tenien espai més que de sobre per no molestar-se, a més a més, en un ambient hostil la solidaritat esdevé més útil que la competència en un moment en què l'home encara és una pressa fàcil i no un depredador. Com en totes les espècies animals el sentit primari de l'home és la supervivència.
La guerrra forma part de la lògica de les societat tribals per motius ecològics, no demogràfics. Els més violents són els pobles selvàtics perquè facilita la dispersió de la població (potser podriem comparar la ciutat a la selva?).

La guerra es caracteritza per eliminar cada vegada més població civil de forma que actualment en molts països per sobreviure és millor participar de milícies que ser un civil, per molt que a nosaltres ens colpeixi veure nens amb armes a les mans, aquell nen té més posibilitats de viure que un que no. El mal no són les armes, en cas estrem qualsevol estri pot ser un arma més o menys efectiva, sinó l'ús i la desproporció del seu poder de destrucció fora de tot sentit. Actualment la guerra no té cap altre sentit que defensar els interessos econòmics dels estats poderosos i les seves multinacionals en un món on cada vegada la diferència entre rics i pobres és més gran.

Si volem acabar amb la violència en qualsevol de les seves formes: hem de combatre la fam.
ARTICLES
Sobre la llengua en parelles mixtes a Catalunya (en anglès)
Cultures i territoris: dels sistemes socials com a processos històrics
La incúria política contra l'antropologia en català
Manifest del Congrès d'Antropologia Política en contra del Forum de les Cultures 2004
+ LLIBRES
Pàgina web personal amb funció divulgativa. No em faig responsable de l'opinió expressada en els articles aquí compilats.
Feu-me arribar les vostres opinions, anècdotes de viatges, o suggeriments a la següent adreça: rogerdeflor@wanadoo.es.