Antropologia Cultural
El Món Antropologia Cultural Cultures del Món
Calendari
Gregorià: - Xinès: Any del Mico (Jia-Shen) - Musulmà: Any 1425
Inici > Opinió
Cal Relativitzar
« Caldria prèviament a qualsevol anàlisi relativitzar tot el que passa al nostre voltant.»

Posar portes al camp Caldria prèviament a qualsevol anàlisi relativitzar tot el que passa al nostre voltant.
Guerres, política, demografia, accidents, salut, etc. Tot. Perquè, sinó, tot sembla nou, que no hagi passat mai, i sempre qualsevol cosa és la catàstrofe més important de "no-sé-quant-de-temps".
Sovint, enduts pel tràfec diari ens ofeguem en els nostres problemes quotidians. Si mirem gaire la televisió per exemple podem pensar que el "món s'acaba". I no és veritat. En tot cas els humans ens extingirem com a espècie, però igualment això haurà de passar més o menys tard.
De moment, el que és més important és entendre que res no és aïllat, tot té una evolució, unes causes pregones.

En general, abans de mirar res, hauríem de pensar això, o tenir-ho assumit:
El nostre petit planeta, n'és un d'entre els que giren al voltant d'una de les dos-centes mil estrelles que es calcula que té només la nostra galàxia. Es calcula, és impossible de precisar, que pot haver dos-centes mil MILIONS de galàxies a l'univers, cadascuna amb un percentatge igual o fins i tot superior d'estrelles a la nostra Via Làctia i amb un nombre de planetes cadascuna d'aquestes estrelles incalculable. És a dir, que si l'univers fos el nostre planeta, la Terra no arribaria ni a un bri de pols. Malgrat tot ens concentrem en el nostre planeta perquè és on vivim, lògic.

Pel que fa a la història del nostre planeta te una dimensió que pot ser fàcil de llegir, però si ens parem a pensar en la nostra escala de temps veurem com escapa fàcilment als nostres càlculs: la Terra es calcula que té uns 4.600 MILIONS d'anys, com podeu entendre no ve d'un milió més o menys. Dels quals només sembla que hi ha vida des de fa uns 3.600 MILONS d'anys. I haurem d'esperar a ara fa uns 700 MILIONS d'anys a tenir presència animal. Els primers mamífers primats daten de fa uns 70 MILIONS d'anys. I fa 28 MILIONS més d'anys per tenir els primers éssers considerats homínids. Només fa uns 4 o 5 MILIONS d'anys que anem sobre dues cames. I l'humà modern es va formar a l'Àfrica ara fa només entre 100.000 i 120.000 anys, arribant a Europa abans d'ahir com aquell qui diu, fa 40.000 anys més o menys.

(...)la ridiculesa a l'hora de parlar d'"'immigrants" que vénen de l'Àfrica cap a Europa avui dia, quan de fet tota la població mundial actual ha sortit del mateix lloc.


Aquestes dates, ens diuen per exemple la ridiculesa a l'hora de parlar d'"'immigrants" que vénen de l'Àfrica cap a Europa avui dia, quan de fet tota la població mundial actual ha sortit del mateix lloc. Ens parlen de la feblesa del poder, que és sempre transitori. i de la dèria dels humans de voler controlar la natura, en comptes de respectar-la.
En resum, si quan pensem sobre qualsevol tema tenim en compte això, veurem les coses amb més perspectiva i més clares, sense renunciar - que ningú es confongui mai- a la nostra peculiar forma de veure i entendre el món.


ARTICLES
Sobre la llengua en parelles mixtes a Catalunya (en anglès)
Cultures i territoris: dels sistemes socials com a processos històrics
La incúria política contra l'antropologia en català
Manifest del Congrès d'Antropologia Política en contra del Forum de les Cultures 2004
+ LLIBRES
Pàgina web personal amb funció divulgativa. No em faig responsable de l'opinió expressada en els articles aquí compilats.
Feu-me arribar les vostres opinions, anècdotes de viatges, o suggeriments a la següent adreça: rogerdeflor@wanadoo.es.