Antropologia Cultural
El Món Antropologia Cultural

INICI ARTICLES RECURSOS
Cultures del Món
  Calendari
  Gregorià: - Xinès: Any del Mico (Jia-Shen) - Musulmà: Any 1425
:: Introducció
:: El Concepte de Cultura
:: Història de l'Antropologia
:: Tendències Culturals
:: Etnografia i Etnologia
:: Gènere i sexe
:: La Família
:: Etnocentrisme i Racisme
:: Religió
:: Política
:: Cultura i Identitat Nacional
:: Símbols
interNOSTRUM
Temari > Cultura i identitat nacional
Cultura i identitat nacional
Totes les persones som diferents, ni que sigui en matissos, és cert. Ara bé, també és evident que hi ha persones que s'assemblen més entre si que amb d'altres, i que tothom tria (o discrimina) amb qui es vol o no juntar, amics, dona, etc. Una nació pressuposa l'existència d'un món ple de nacions, per la qual cosa són finites no com els estats, un estat és una altra cosa, és simplement una organització jurídico-administrativa.

L'estat-nació és en teoria un estat que comprén una nació, a Europa això només passa en dos casos: Portugal i Irlanda. La resta són nacions que han creat un estat a mida passant per sobre dels drets d'altres nacions que encara avui són minoritzades. És a dir són estats plurinacionals, però encara cap estat ha trobat la forma d'encabre aquesta diversitat en fronteres creades artificialment en guerres fraticides i acords de compromís. Ans al contrari, fins avui el que han intentat és homogeneïtzar culturalment i lingüística les altres nacions subordinades a la força, i sembla que la futura constitució europea va per aquest camí també.

Posar portes al camp La nació es basa en un sentiment comú de pertinença a un grup amb voluntat de futur i que comparteix uns trets específics: llengua, història, territori... L'adscripció és voluntària, no s'hereta genèticament, i sovint es viu amb normalitat, inconscientment, si no és el cas de nacions que estan sotmeses a una constant pressió o amenaça, casos on la reafirmació nacional esdevé una forma de supervivència. El cas català seria un d'aquests casos anomenats Nacions Culturals.

El patriotisme vindria a ser una forma desmesurada de nacionalisme quan aquesta nació no és en perill, quan simplement es volen imposar els valors de la pròpia nació a d'altres pensant que és millor.
ARTICLES
Sobre la llengua en parelles mixtes a Catalunya (en anglès)
Cultures i territoris: dels sistemes socials com a processos històrics
La incúria política contra l'antropologia en català
Manifest del Congrès d'Antropologia Política en contra del Forum de les Cultures 2004
EL LLIBRE
okupes d'Antropologia Social
Pàgina web personal amb funció divulgativa. No em faig responsable de l'opinió expressada en els articles aquí compilats.
Feu-me arribar les vostres opinions, anècdotes de viatges, o suggeriments a la següent adreça: rogerdeflor@wanadoo.es.