Antropologia Cultural
El Món Antropologia Cultural

INICI ARTICLES RECURSOS
Cultures del Món
  Calendari
  Gregorià: - Xinès: Any del Mico (Jia-Shen) - Musulmà: Any 1425
:: Introducció
:: El Concepte de Cultura
:: Història de l'Antropologia
:: Tendències Culturals
:: Etnografia i Etnologia
:: Gènere i sexe
:: La Família
:: Etnocentrisme i Racisme
:: Religió
:: Política
:: Cultura i Identitat Nacional
:: Símbols
interNOSTRUM
Temari > Etnocentrisme i racisme
Etnocentrisme i racisme
La raça és un concepte arbitrari, biològicament parlant no existeix, es basa simplement en diferencies taxonòmiques.
Els humans actuals pertanyem tots a la mateixa espècie, la prova per saber això és molt simple: si agafem un senyor de l'Hospitalet i el creuem amb una dona esquimal tindran descendència fèrtil, igual que si fossin bantús o mongols.

El tret característic més destacat per definir què havia de ser una raça ha estat el color de pell, sovint sense importar que, per exemple, una persona negra medís més de 2 metres i un anglès tibat no passés d'1,70. Un exemple de l'arbitrarietat és que no ha estat l'únic tret físic destacat, per exemple els nazis destacaven dels jueus els seus nassos, suposadament grans i afilats, i els primers a Europa a proclamar la seva superioritat racial van ser els anglesos respecte els irlandesos en plena edat mitjana, i tots eren del mateix color de pell.

Popularment es tendeix a confondre el racisme amb l'etnocentrisme. La diferència és que aquest concepte no implica una idea de superioritat cultural heretada genèticament, sinó la creença que els nostres valors són universals, els millors, l'exemple a seguir, i que, per tant, els nostres interessos han de passar per davant de tothom. L'exemple més clar és el de l'explorador anglès a Austràlia que en veure un aborigen defecant al riu decideix civilitzar-lo endegant-li un tret: « així aprendrà a fer servir el wc » - segurament diria.

Tampoc no cal autoflagelar-nos, tot ésser en tant que membre d'una cultura determinada és més o menys etnocèntric, l'important és ser-ne conscient d'aquest fet (cosa que hem fet els occidentals, malgrat tot) i no voler imposar res a d'altri, menys per la força.
A l'inici d'aquest temari hi ha un apartat on consultar els etnocentrismes comuns més subtils que trobem arreu quotidianament.
ARTICLES
Sobre la llengua en parelles mixtes a Catalunya (en anglès)
Cultures i territoris: dels sistemes socials com a processos històrics
La incúria política contra l'antropologia en català
Manifest del Congrès d'Antropologia Política en contra del Forum de les Cultures 2004
EL LLIBRE
okupes d'Antropologia Social
Pàgina web personal amb funció divulgativa. No em faig responsable de l'opinió expressada en els articles aquí compilats.
Feu-me arribar les vostres opinions, anècdotes de viatges, o suggeriments a la següent adreça: rogerdeflor@wanadoo.es.