Antropologia Cultural
El Món Antropologia Cultural

INICI ARTICLES RECURSOS
Cultures del Món
  Calendari
  Gregorià: - Xinès: Any del Mico (Jia-Shen) - Musulmà: Any 1425
:: Introducció
:: El Concepte de Cultura
:: Història de l'Antropologia
:: Tendències Culturals
:: Etnografia i Etnologia
:: Gènere i sexe
:: La Família
:: Etnocentrisme i Racisme
:: Religió
:: Política
:: Cultura i Identitat Nacional
:: Símbols
interNOSTRUM
Temari > Gènere i sexe
Gènere i sexe
En general, una cosa és l'òrgan reproductiu que ens ha tocat en sort, segons la nostra divisió de l'espècie, entre una part mascle i una altra femella (el sexe) amb finalitats reproductives i una altra el rol social que ens toca en tant que membre d'un col·lectiu determinat (en aquest cas el gènere).

Mentre que una cosa no la podem triar, l'altra, el rol que determina ser home o dona, allò que ens indica el que fa referència al gènere, sí, és a dir, és cultural. Per dir-ho més fàcil, no hi ha cap predisposició natural (genètica) a un millor domini de l'escombra, la màquina d'escriure, la planxa o el cotxe (encara no es coneix el cas de ningú que hagi nascut sabent aparcar).

Si totes les persones som diferents físicament (alts i baixos, prims i grasos, blancs i negres, calbs o peluts...), a la fi, el fet d'englobar a un determinat grup d'éssers humans per una característica com el fet de tenir una titola o un brioix no hauria d'anar més enllà del fet que si tots tenim per exemple cap o mans i peus tots podríem pertànyer al mateix grup social.

Posar portes al camp Malgrat tot, i això sí que és universal, en totes les cultures hi ha rols diferents per als membres d'un o altre sexe, podríem dir que és una característica física evident que en algunes cultures facilita el domini d'un grup, generalment el de l'home, sobre un altre, el de la dona.

Això sí, no tots els rols són iguals, ni molt menys desprestigiats ni discriminatoris, ni tan sols implicarien, segons algunes opinions, més que una simple especialització en la divisió del treball. Aquest fet es gira entorn la cura dels nens, la capacitat d'esforç físic i les necessitats demogràfiques.

Malgrat el que molta gent d'aquí pugui pensar, moltes de les cultures que nosaltres creiem "poc igualitàries", desconeixen el maltractament a les dones, una autèntica xacra de societats monoteistes, on déu és un home i la dona es relegada al servei diví de l'home. Aquest podria ben bé ser un exemple de com els civilitzats veiem els altres, és a dir d'etnocentrisme.

------------------

Podeu llegir:
Sex and temperament in three primitive societies.
Margaret Mead, New York 1950.
ARTICLES
Sobre la llengua en parelles mixtes a Catalunya (en anglès)
Cultures i territoris: dels sistemes socials com a processos històrics
La incúria política contra l'antropologia en català
Manifest del Congrès d'Antropologia Política en contra del Forum de les Cultures 2004
EL LLIBRE
okupes d'Antropologia Social
Pàgina web personal amb funció divulgativa. No em faig responsable de l'opinió expressada en els articles aquí compilats.
Feu-me arribar les vostres opinions, anècdotes de viatges, o suggeriments a la següent adreça: rogerdeflor@wanadoo.es.