La Cultura Clàssica a la xarxa La Cultura Clàssica a la xarxa

             PRINCIPAL

 

EGIPTE

Abu Simbel. En anglès, galeria de fotos d'aquest lloc.

Alexandria. En anglès.

Amarna. En anglès. Sobre faraons i art i arquitectura d'Amarna.

Amigos de la Egiptología. En espanyol. Art, arqueologia, Egipte per a xiquets, escriptura, Roma en l'antic Egipte...

Egiptomanía. En espanyol. Escriptura jeroglífica, art, literatura, geografia, mitologia, piràmides...

Excavacions. En espanyol, àrab i anglès. Excavació, restauració i publicació de les tombes de Djehuty i Hery en Luxor. Diari de l'excavació, visita guiada, galeria d'imatges i progrés de les investigacions.

Guia de viatge. En anglès. Guia per a viatges i treball: modern i antic Egipte. Una mena de guia de viatge. Molt semblant també en espanyol

Hawass. En anglès. Web oficial del doctor Zahi Hawass, secretari general del Consell Suprem d'Antiguitats: notícies, la vall de les mòmies, l'esfinx i les piràmides...

Instituto de Estudios del Antiguo Egipto. En espanyol. Activitats, bibliografia, enllaços, biblioteca virtual, cronologia, museus, novetats bibliogràfiques, mapa arqueològic, novetats arqueològiques, institucions egiptològiques... Com a curiositat, un extens article sobre els pobles del mar.

Isis i Osiris. En anglès. Mites relacionats amb Isis.

Karnak. En anglès. Viatge virtual al temple de Karnak.

Keops. En anglès. "The Upuaut Project"

Osiris. En anglès i francès. A càrrec de Thierry Benderitter i Jon Hirst. Dedicada a Osiris: tombes i mastabes i altres monuments de l'antic Egipte, així com notícies relacionades.

Piràmides. Un extens treball sobre la construcció de les piràmides de Gizeh. En anglès. També en anglès, tenim una web amb tot sobre les piràmides (excavacions, història, l'antic Egipte...).

Projecte Tebes. En anglès. Projecte per cartografiar Tebes. Articles, recursos...

Saqqara. En anglès.

Temples. En espanyol. Tot sobre els temples: mitologia, llegendes, textos, art, etc.

The Griffith Institute. D'Oxford (en anglès, per tant). Bibliografia, arxius de l'Institut, publicacions, Tutamkamon... Ací podeu veure una llista detallada dels objectes guardats.

Vall dels Reis. En espanyol. Tombes, excavadors, bibliografia, etc.

 AD INITIUM

GRÈCIA

Alexandre el Gran. En espanyol.

Aquil·les. En anglés. Tot sobre la seua vida.

Art grec. En espanyol. Complet catàleg de links d'art grec.

Atenes. En anglès. Excavacions a l'àgora d'Atenes. 

Biblioteca d'Alexandria. Un més dels nombrosos enllaços de què disposa la web culturaclasica.com (vid. en Cultura clàssica més avall). En castellà.

Ciència. En català. Proposta didàctica en que tracta sobre el món de la ciència a l’antiguitat grega.

Electra. En català. Grup de recerca Electra de la Universitat de Barcelona, amb enllaços per comprar llibres, escriure grec politònic o enllaços clàssics.

Filosofia. Dintre del portal d'ideasapiens (web d'educació a distància, amb cursos i màsters), ací podeu trobar articles sobre filosofia grega, des de l'origen de la ciència fins l'hel·lenisme. En espanyol.

Filosofia, duo. En espanyol; bàsicament sobre Plató. També es pot visitar Aistòtil.

Filosofia, tres. En espanyol; abundants links de filosofia grega; es pot connectar també amb cultura i civilització gregues, idioma i literatura i altres enllaços.

Filosofia, quattuor. En anglès i francès. Sobre Plató i els seus diàlegs. De Bernard Suzanne.

Grècia antiga. En anglès. És un enllaç d'altre portal més general i prou complet d'història antiga, antic Egipte, antiga Roma, mitologia americana... Recomanat per The history Channel: nombrosos enllaços sobre: general, cronologia, minoics, micènics i edat fosca, Macedònia, art i arqueologia, alfabet i llengua, economia, dona i vida quotidiana, educació, Atenes, Esparta, guerra, Troia, ciència i religió, mitologia, literatura i música, mapes, els Olímpics, Tucídides, filosofia...

Guia de viatge. Com una guia de viatges, però amb història, mitologia, idioma, teatre, fotos, mapes...

Homer. En castellà i anglès. Sobre l’obra d’Homer: geografia, comentaris, context històric...

Ministeri de Cultura de Grècia. Del Ministeri de Cultura de Grècia, inclou una relació de monuments i jaciments, amb una breu explicació històrica i enllaços amb les webs dels més importants d'aquests. En anglès i en grec. Es pot visitar, per exemple, Delfos

Ministeri de Cultura, II. En grec i en anglès.

Mitologia

MItologia, II. Mapa conceptual. En anglès.

Olímpia. En anglès, sobre l'antiga Olímpia. Del projecte Perseus.

Partenó. En anglès. Reconstruccions, visita... tot sobre el Partenó. També es pot veure en aquesta pàgina, en anglès, on estan en tres dimensions gran quantitat d'edificis, tant antics com moderns. Per exemple, l'Erectió. Cal descarregar-se un programa per veure les imatges en tres dimensions.

Periplo. En castellà. Pàgina personal que permet fer un viatge a la Grècia clàssica i moderna.

Roma en tres dimensions. En anglès.

Polis. La polis en Grècia i ultramar. De la Universitat Autònoma de Madrid: des d'ací es pot accedir a temes més generals sobre societat i política, economia, religió, cultura, etc.

Sòcrates. En francès. Dintre la Enciclopèdia de l'Àgora. També es pot visitar aquesta (en francés, llatí i grec) o aquesta (en anglès).

The stoa consortium. Blog en anglès. Fotos, altres blogs clàssics, notícies...

Theatron. En castellà. Sobre teatre grec

AD INITIUM

ROMA

Activitats. En català. Activitats interactives amb el programari Clic sobre el món romà.

Antoninus Pius. En anglès. Remet a una altra web sobre les religions.

Aquae Urbis Romae. En anglès. Tot sobre l'aigua a la ciutat de Roma.

Arqueologia. En italià. Com el seu nom indica, pots visitar des del foro romà, fins el foro boari... (en fotos)

Bizanci. En castellà. L'Imperi romà hel·lènic i cristià de l'Edat Mitjana (de Rolando Castillo)

Britania. En anglès. Informació sobre la petjada romana a la Gran Bretanya.

Capitolium.org. En italià i en anglès. L'època dels emperadors, els "fora" romans, visita virtual i "ludi" (la numeració, les festes romanes, frases cèlebres, Roma antiga a la cinematografia moderna, i un test per visitar els "fora" romans).

Cases romanes. En català. Proposta didàctica del Museu d’Història de Catalunya sobre l’estudi de les cases romanes.

Cleòpatra. Imatges. En anglès.

Coliseu. En anglès i italià. Tot sobre l'amfiteatre Flavi (història, els jocs...)

Etruscos. En anglès i alemany. Origen dels etruscos, alfabets, vocabulari, nom de llocs...

Etruscos, duo. En anglès. Links sobre els etruscos (museus, universitats, llengua, art, mitologia...)

Exèrcit. En espanyol. Tot sobre les legions romanes.

Forum Romanum. En anglès. Sobre cultura romana. Visita virtual a Roma, diccionari de mitologia, història de Roma...

Hadrianeum. En castellà. Sobretot material per a professors, com ara epigrafia, evolució del llatí... Però també activitats, aplicacions, etc.

Hanníbal. En espanyol, des de la batalla de Zama fins la ruta i cronologia d'Hanníbal.

Historiaviva. En anglès (però es pot traduir). Recreació romana: les gents, vestits, entreteniments, literatura, menjars... Grups de recreació.

Idus: El Imperio Romano. En castellà. Té dos menus: el primer va des dels origens fins al final de l'Imperi (cronologia, textos...). El segon conté les seccions de la web. [No sembla anar bé].

Imperi romà. En anglès. Història il·lustrada de l'Imperi Romà. Mapes interactius, la fundació, els reis, la República... fins a Constantinoble. A més de religió, societat i exèrcit, amb una secció per a xiquets. Com exemple, servisca aquest enllaç sobre Antoninus Pius

Imperi romà, mapa. En anglès. Mapa de l’imperi romà cap a l’any 120; seleccionant les províncies apareixen una sèrie d’enllaços relacionats.

Imperivm. Articles (biografies, guerra, personatges...), biblioteca virtual...

Pollentia. En català. Presentació de la ciutat romana de Pol•lèntia, a Mallorca. Un tomb per la ciutat.

Pompeia. En anglès i italià. Tot sobre Pompeia: treballs d'arqueologia, el territori, treballs en curs, viatge animat interactiu amb Caius...

Pompeia, duo. En anglès. Pàgina personal, amb una esplèndida visió de la ciutat de Pompeia.

Pompeu. En anglès. Sobre Pompeu el Gran. Està integrada dins de "Julius Caesar: The Last Dictator". [Presenta problemes]

Pompeu. En anglès. Articles i recursos sobre Pompeu. Està integrada dins de la ja comentada sobre la fi de la República.

República, la fi. En anglès. Sobre la fi de la República. És una part del bloc de N. S. Gill, des d'on es poden veure mapes del món antic, mitologia, Olímpics, Troia, Cleòpatra...

Roma, general. En anglès. Nombrosos recursos sobre Roma (textos complets dels historiadors -en llatí i anglès-, Etrúria, des de la guerra amb Cartago fins l'imperi, les províncies, vida quotidiana...)

Roma, general (duo). En anglès. Hipòdrom, l'Imperi, exèrcit, termes, emperadors, politica, teatre romà...

Roma, imatges. En anglès.

Rome project. En anglès. Col·lecció de recursos (The Dalton School): literatura, exèrcit, arqueologia, política, general, filosofia, teatre, religió, mapes...

Roma subterrània. Curiosa web en italià, anglès i espanyol que mostra els treballs d'arqueologia per sota de Roma, entre altres coses. També es pot veure el reportatge de la National Geographic, en anglès.

Sagunt. En castellà. Història, monuments, plànol de la ciutat... També es pot veure un video de la Universitat de València o visitar aquesta web d'arquitectura o aquesta sobre la cavea.

Temple de Vesta. En italià. Està integrada dins d'una altra que contè una sel·lecció d'imatges de molts edificis romans (Palatí, Circ Màxim, Temple de Saturn, Ludus Magnus...)

Urbanisme. En català. Aspectes d’arquitectura, petjada dels romans a Castelldefels o enllaços d’interès.

AD INITIUM

CULTURA CLÀSSICA I RECURSOS

Arqueologia. En català. Algunes de les adreces que més relació poden tenir amb la Tarragona romana i amb l’arqueologia en general.

August: imatges. En anglès. “Augustus: Images of Power”. De la Universitat de Virgínia. El Mausoleu, Ara Pacis, August Prima Porta, la Gemma Augustea...

Clio. En castellà. Projecte "Clío". Conté a l’apartat de fitxes didàctiques interessants resums de Grècia i de Roma.

Cultura grecorromana. Actes sobre unes jornades de cultura antiga: des de la guerra a l'antiga Grècia fins dones de veritat i dones de mentida, passant per l'humor a l'antiga Grècia o compte amb el cos... En espanyol. De gipuzkoakultura.net

Culturaclasica.com. En castellà. Notícies, materials per a cultura clàssica, biografies, cinema, cultura, curs de grec, exercicis, gramàtica, mapes, lèxic eròtic...

Culturaclasica.net. En castellà i quelcom de valencià, per allò de l'origen. De diferents centres de secundària del País Valencià. Experiències i propostes didàctiques i diferents seccions (mitologia, la ciutat romana, cuina, Cultura Clàssica i llengua...).

Dret romà. En castellà. Aspectes jurídics de l'antiga Roma. Adopció i adrogació: "Los aportes jurídicos de las Noches Áticas", d'Edmundo J. Carbone

Ensenyar llatí i grec. Articles en anglès. “Reviews on Computer Assisted Instruction in the Learning of Greek and Latin Software”

Facultat de Clàssiques de la Universitat de Cambridge. En anglés. “External Gateway to Humanities Resources”: recursos per als estudis clàssics, en sis categories (literatura, filosofia, ciències, història, art, arquitectura, lingüística i filologia i general).

Forum Romanum. En anglès. Comunitat virtual per a aprendre i ensenyar els clàssics: imatges, projectes, links; per a exercir el llatí oral.

Hot Potatoes. En anglès. Programa d’exercicis. També de la Universitat canadenca de Victòria. Pots trobar un exemple fet per aquest Departament a la web del Departament de Llatí i Grec de l'IES Chabàs de Dènia.

La ciutat de les meravelles. En italià i anglès. Una visita virtual per Roma i Milà. Sembla anar millor en Explorer que en Mozilla.

Latinitas viva. En espanyol: des de notícies en llatí fins a còmics passant per fitxers de so.

Lingua Latina. En anglès. Programa lliure per a executar una gramàtica bàsica de llatí. Lamentablement no va amb XP.

Olimp. En castellà. Personatges, iconografies, bibliografia, links, comunitat...

Oxford. En anglès. “Classics at Oxford”: recursos, investigació, arquitectura...

Projecte Palladium. En castellà. Del Ministeri d'Educació. Recursos informàtics per a les nostres assignatures

Racó del XTEC. Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya. Nombrosos enllaços relacionats amb els nostres estudis, com ara:

Software clàssic. En anglès. “Software Directory for the Classics”: a banda de software, trobem publicacions, arxius i webs. De l'"American Classical League"

Temple romà de Barcelona. En català. Proposta didàctica per treballar temes de cultura clàssica a l’aula, partint de l’estudi del temple romà de Barcelona

Tomba del varó. En castellà. Sobre les pintures d'aquesta tomba. Forma part d'un altre portal d'història antiga amb seccions d'articles i personatges, imatges, vida quotidiana, grans batalles...

Universitat de Bolònia. En italià. “Rassegna degli strumenti informatici per lo studio dell’antichità classica”: novetats, fonts literàries, epigràfiques, de papirs, numismàtiques, documentació d'arquitectura i imatges, geografia i cartografia, revistes, bibliografia, biblioteca electrònica, material didàctic, grups de discusió, museus...

Universitat de Califòrnia, Irvine. En anglès. Links, projectes, publicacions, imatges, bibliografies, fonts, software, grups de discusió, etc.

Universitat d'Erlangen-Nürnberg. En alemany. Un enllaç ens du a "Kirke", catàleg de recursos.

Universitat catòlica de Lovaina. En francès. Biblioteca clàssica selecta. Bibliografia d'orientació, base de dades bibliogràfiques, treballs electrònics, traduccions en francès i recursos.

Universitat de McMaster. En anglès. Departament de Clàssiques: interessant el projecte sobre la columna de Trajà o el museu "on line" amb una col·lecció de monedes.

Universitat de Saragossa. En castellà. Recursos per a història antiga en Internet, buscadors, guies, índexs temàtics, biblioteques virtuals...

Universitat de Saskatchewan. En anglès. Col·legi d'Art i Ciència d'aquesta Universitat. Bibliografia i orientacions sobre estudis clàssics, recursos informàtics i traduccions. És convenient enllaçar amb les webs dels dos professors que hi figuren: J. Porter i N. McCloskey.

Universitat de Victòria. En anglès. “Classical Myth: The ancient sources”. Imatges i informació d'ajuda (iconografia, bibliografia, etc.)

AD INITIUM

ANTIGUITAT EN GENERAL

Arqueologia. En català. Propostes i materials didàctics per treballar l’arqueologia a l’ensenyament.

Arqueologia, duo. En anglès. Notícies, recursos, forum...

Celtiberia. Web de variades notícies sobre l'antiguitat. En espanyol. Amb biblioteca, xat, forum, druides, imatges...

Constel·lacions. En espanyol. Tot sobre la història de les constel·lacions (en Mesopotàmia, en Egipte, maia...).

Dama d'Elx. En espanyol.

Dearqueologia.com. En castellà. Orient, Egipte, Grècia, Roma, Hispania, altres pobles, la llar d'Apici, història per a xiquets, materials, enllaços...

Ephesus. En anglès, galeria d'imatges d'aquesta ciutat.

Etruscos. En italià i anglès. Tour (Tarquínia, Cere, Vulci), museu (història, el port, la vila, el temple...), tenda i links

Etruscos, duo. En italià: origen, la decadència, la societat, la família, la dona, etc.

Fenicis. En castellà.

Fenicis (duo).

Hammurabi. En anglès. Tot sobre Hammurabi.

Herodot. Índex de textos d'Herodot.

Historia-antigua. En espanyol. Articles, notícies, bibliografies, personatges, imatges...

Història antiga. En francès. Cronologia, Mesopotàmia, Antiga Pèrsia, Àsia Menor, païssos del Llevant, Àsia Central, món grec, diaporames...

Historialago. En espanyol. Pàgina personal de José I. Lago, amb cert "tufillo" nacionalista (espanyol), però amb interessants articles i llibres (això sí, contrasta la informació, eh?)

Isidore-of-seville. En anglès, dedicada a les civilitzacions antigues i a l'Edat Mitjana. Biografies de personatges i articles sobre religió, animals mítics, art i viatges. Per exemple, tot sobre Petra.

Mesopotàmia. En francés. Sobre els pobles que habitaren Mesopotàmia. Mapes i cronologies. Reconstrucció en 3D de la ciutat de Mari.

National Geographic. En castellà. L'edició digital de la revista "Historia" de la N.G.

Perses. En anglès. La comunitat persa en la web (des de xats fins a jocs, passant per art, notícies, etc.)

Petra. En anglès.

The Ancient World Web: en anglès. Tot i haver tancat la web, a la pàgina d'acomiadament encara eixen enllaços interessants al món clàssic.

The History of the Ancient Near East Electronic Compendium. En anglès. Israel, Iraq, Egipte, Turquia, Iran, Síria, Líbano, Jordània, Aràbia, Xipre i Bahrein.

AD INITIUM

LLENGUA I DICCIONARIS

Agustí d'Hipona. En anglès. Sobre aquest personatge.

Alfabets. En castellà. Sobre la història dels alfabets.

Ciceró. En anglès. “The Cicero Home Page”: textos, cronologia, bibliografia, imatges, biografia...

Clàssics: educació. En anglès: “Graduate Education in Classics: a continuing conversation”

Diccionari LatinSpanish. Poques entrades.

Diccionari de llatí, en llatí.

Diccionari francés-llatí. Interessant per contenir termes de neollatí, des d'ananàs fina a anorak, passant per internet.

Diccionari italià-llatí. Introducció en llatí.

Diccionari Llatí-anglès.

Diccionari SpanishLatin. Poques entrades.

Diccionaris en moltes llengües, inclòs el llatí. És un traductor en línia.

Diccionaris per matèries i per llengües.

Diccionaris moltes llengües-llatí.

Frases i expressions llatines. En anglés, diccionari d'expressions llatines.

Grex Latine Loquentium. En llatí (Grex Latine Loquentium titulus est circuli interretialis •
linguae Latinae dicati, qui nunc in Polonia Torunii • sedem habet)

Lèxic recent en llatí. Del Vaticà. Italià-llatí.PARVVM VERBORVM NOVATORVM LEXICVM.

Lliçons de llatí. 43 lliçons de llatí-espanyol, des de "accions" fins a "professions"

Més frases en llatí. En espanyol.

Història del llatí. En català. Breu història de la llengua llatina

Latinitas. En llatí. Biblioteca de llibres en llatí. El llatí en la xarxa.

Libellus Project. En anglès. Universitat de Washington, Seattle. Textos.

Llatí. En castellà. Pàgina personal en per treballar lectures sobre l’antiguitat clàssica, amb un llistat interessant d’enllaços.

Methodos. Revista electònica de Didàctica del llatí.

Neollatinismes. En alemany, índex de paraules neollatines.

Orbis latinus online. Els noms geogràfics en llatí.

Perseus, buscador. En anglès. “Lewis and Short Latin Dictionary”. Per buscar termes en llatí (molt complet, apareix la freqüència, identifica els autors i obres on ix, etc.)

Perseus, lèxic. En anglès. “Roman Perseus”

Perseus, textos. En anglès. “Roman Perseus”

Scriba. En anglès. Curs en línia “Scriba”: "Oxford Latin Course I". Només compatible amb IBM.

Termcat. En català. Per a fer consultes de llengua catalana. Interessant la neoloteca: diccionari en línia de termes normalitzats en diferents llengües, entre elles el llatí.

Tots els autors i obres en llatí.

Universitat de Salamanca. Del departament de filologia clàssica i indoeuropeu d'aquesta Universitat. Ampla selecció de textos (traduccions, enllaços, comentaris...). Més coses al portal principal. Molt interessant la secció de recursos (ampla llista que inclou moltes de les que nosaltres anunciem). Buscadors, textos i diccionaris, didàctica, literatura i mitologia, lingüística, epigrafia, revistes, departaments...

Vicipaedia latina, la wickipèdia en llatí.

Virgili. En anglès. “Vergil Project”: textos i comentaris, recursos... [Està per actualitzar]

Vox Latina. En llatí. Latinitas recens vivaque Saravipontana. Periòdic en llatí.

AD INITIUM

ALTRES (biblioteques, museus, enciclopèdies, revistes...)

Arachnion. Revista en anglès. Sobre la literatura i la història antiga.

Arqueologia. En català. Pàgina de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica.

Artehistoria.com. Revista electrònica d'història (protagonistes de la història, grans batalles, etc.)

Ashmolean Museum. En anglès. Ashmolean Museum of Art & Archaelogy

Auriga. En català. Revista de divulgació i debat del món clàssic.

Biblioteca de Cambridge

Biblioteca de la Complutense. [Per actualitzar]

Biblioteca nacional

Biblioteca nacional de França

Blocs, o bitàcoles. Aquesta mena de diari electrònic ha proliferat força a la xarxa. Nosaltres mateixos en tenim un, però hi ha molts relacionats amb la cultura clàssica: només n'esmente dos, per tal com, si els visiteu, tenen una llarga llista d'enllaços a altres blocs relacionats: són Los sueños de Hermes i Els dies de Dèdal.

Bonus a odkazy. La portada està en xec. Els còmics d'Astèrix en llatí.

British library. En anglès. Biblioteca britànica.

British Museum. En anglès.

Cervantes virtual. En espanyol.

Didaskalia. En anglès. Revista sobre teatre antic avui.

Enciclopèdia britànica

Enciclopèdia Encarta. En anglès.

Monedes. En anglès. Monedes romanes, art, història i arqueologia. També hi ha enllaços a escultura i exèrcit romà.

Monedes, duo. En castellà. Des de Grècia fins al Baix Imperi.

Museu Arqueològic Nacional

Museu de Badalona. Tots els anys fan recreacions i cursos de cuina romana.

Museu El Prado

Museu de Tarragona. Amb l'agenda anual de Tarraco viva, recreacions, teatre, cursos...

Museu del Vaticà. Pot visitar-se en italià, espanyol, francès i portuguès.

AD INITIUM

PRINCIPAL